Steven Van Gucht verdedigt Belgische werkwijze voor internationale pers

IMHE/photonews
Viroloog en interfederaal woordvoerder Steven Van Gucht heeft in de internationale pers vandaag uit de doeken gedaan hoe België de statistieken rond het coronavirus bijhoudt. België probeert immers om zo volledig mogelijk te zijn in de rapportage over de evolutie van het coronavirus in ons land, aldus Van Gucht. Eerder had hij in een reeks buitenlandse interviews al de aanpak van België verdedigd nadat de Amerikaanse president Donald Trump het Belgische sterftecijfer het hoogste ter wereld noemde.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

"België heeft altijd geprobeerd heel transparant te zijn door dagelijks nationale en internationale persbriefings te organiseren, die live op YouTube worden uitgezonden", aldus Van Gucht. "Van in het begin hebben we gekozen om een heel volledige manier van tellen te volgen, door de ECDC-strategie te volgen voor de monitoring van de mortaliteit tijdens een epidemie." De ECDC is het Europese centrum voor ziektepreventie en -bestrijding.

Dat ook vermoede gevallen van Covid-19 in de cijfers worden opgenomen, heeft te maken met de testcapaciteit bij het begin van de epidemie. Die liet immers niet toe dat iedereen zou worden getest, aldus Van Gucht. Hij wees er ook op dat het virus vooral bij het begin van de ziekte kan worden vastgesteld door een test in een labo. "In de eindfase van de ziekte is het mogelijk dat een test in een labo een negatief resultaat geeft.”

Accuraat

Door voor die werkwijze te kiezen, is ook de impact van het virus in ons land niet onderschat. Dat leidde Van Gucht af uit de cijfers over de oversterfte en de dagelijkse mortaliteit in ons land. Hij toonde zo een grafiek van alle overlijdens door eender welke oorzaak in België en een grafiek met de Belgische Covid-cijfers. "Dat bevestigt dat we een accuraat beeld hebben van de epidemie", aldus de viroloog. Volgens hem is de impact van het virus op de mortaliteit in België niet groter dan in andere EU-landen die hard zijn getroffen. "Ik denk dat wij accurater tellen", klonk het. België is volgens hem een van de weinige landen die zo volledig mogelijk proberen te zijn.

Van Gucht kreeg een vraag over de vergelijking van de Amerikaanse met de Europese cijfers die Trump had gemaakt. "Ik voelde me wat triest, moet ik toegeven", zei hij. "België rapporteerde op een heel transparante wijze, met heel accurate nummers, wat betreft het aantal doden. Ik vond dat hij appels met peren vergeleek. Deze gegevens kan je niet vergelijken." Volgens hem was de vergelijking vooral gedreven door een politieke agenda, en niet gebaseerd op een wetenschappelijke aanpak.

Voor de persbriefing waren een tiental internationale media ingeschreven, onder meer uit Duitsland, Spanje, Zweden en Italië. Onder andere Politico, Euractiv en de Amerikaanse agentschappen Bloomberg en Reuters waren aangemeld. 

Lees ook:

Dubbel zoveel ontslagen uit ziekenhuis als nieuwe opnames, toch stijgt totale bezetting: hoe kan dat?
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • willy Adriaenssens

  Dagelijks cijfers per dag geven is mooi maar onjuist ,het is beter per week ,dan krijgen we een beter inzicht van de epidemie , sommige cijfers komen te laat binnen en twee dagen later worden die dan er bijgeteld en krijg je een fout beeld van de curve .

 • Raoul Rouma

  Véél woorden maar daden? Met cijfers kan alles of niets bewijzen zeker indien je je telkens aanpast aan een nieuw telsysteem. Zorg er eerst voor dat je meewerkt tot het bekomen van middelen om correct te testen want nu maandag zal in tegenspraak van jullie de artsen zonder de nodige middelen niets kunnen uitvoeren. Je kan daar misschien de buitenlandse pers over inlichten.

 • Paul Philippaerts

  Verdedigen is zo'n zwaar woord. Je zou denken dat zo iets komt bij de eindafrekening. Ze kunnen heel zeker niet fier zijn hoe onze ouden vandagen opgesloten in de zorgtehuisen, waar in een aantal instellingen directies zitten die na een maand eindelijk door hadden dat de mensen opsluiten niet de ultieme oplossing was. Die ouderen opgesloten geen bescherming geen tests wisten niet wie wel of niet ziek was, personeel dat totaal onwetend was. Kijk het verschil het in doden bij het elk tehuis.

 • Billy Valcke

  Willen we even afwachten..streber.jullie gaan veel te snel qua economisch lees poen.er is eea beloofd aan u in deze.dat is duidelijk

 • koen leenknecht

  Klopt langs geen kanten , vraag ook de cijfers van de niet-corona sterfgevallen op , pas dan zal je zien wat er gaande is . In de rusthuizen worden alle stervenden als corona slachtoffers geklasseerd . En zo jaagt men de economie en de gezondheid van de volgende generaties de dieperik in .