Steve Bakelmans aangehouden voor moord op Julie, Facebook verwijdert zijn profiel na stortvloed aan reacties

RV, Belga
De onderzoeksrechter in Antwerpen heeft Steve Bakelmans (39) uit Antwerpen aangehouden voor de moord op Julie Van Espen (23). Ook voor de onderzoeksrechter heeft de man bekentenissen afgelegd. Het Facebookprofiel van Bakelmans is intussen door Facebook verwijderd. Sinds gisteravond zochten mensen er hun toevlucht om hun onbegrip, woede en verwensingen los te laten op de man.

Steve Bakelmans heeft vandaag ook voor de onderzoeksrechter bekentenissen afgelegd en heeft verklaard dat hij verantwoordelijk is voor wat er met Julie is gebeurd. Volgens informatie van VTM Nieuws probeerde de dader Julie eerst te verkrachten, maar het meisje verweerde zich sterk. Daarop heeft hij haar doodgeslagen. Uren later, toen het donker was, heeft hij haar lichaam opgehaald en in het water gedumpt.

Bakelmans is aangehouden, vrijdag verschijnt hij voor de raadkamer. Het onderzoek wordt verdergezet.

Photonews

Haat

Facebook heeft intussen het profiel van Bakelmans verwijderd. Het was onder andere VTM-journalist Kenneth Dée die gisteren via Twitter zijn bedenkingen uitte over het openbare Facebookprofiel van de hoofdverdachte in de moord op Julie Van Espen. Het profiel stond zo goed als helemaal open. Je kon er foto’s bekijken, zijn laatste Facebookberichten lezen en kijken welke pagina’s hij likete. 

Onder elk openbaar bericht op het profiel begonnen mensen te reageren. 
Een heel beperkte bloemlezing uit de meer dan 4.000 reacties: “Gemiste kans op abortus, gij”, “Langzaam laten zakken in een vat van bijtend zuur”, “Ik, gij, in één kamer en we zullen zien hoe fel je dan nog bent”, “Dat de flikken hem maar bij mij thuis afzetten”, ...

Heel wat mensen vroegen zich ook af waarom het profiel door Facebook niet offline werd gehaald. Op het profiel van Steve Bakelmans waren bijvoorbeeld ook foto’s te zien van hem en zijn zoontje. “Zijn kind is niet verantwoordelijk voor de gruwelijke daden van zijn vader”, klonk het.

Regels

Facebook heeft duidelijk regels als het gaat om haatdragende berichten. “We staan haatdragend taalgebruik niet toe op Facebook, omdat het een omgeving van intimidatie en uitsluiting creëert en in sommige gevallen offline geweld promoot”, lezen de algemene richtlijnen

Meer dan twaalf uur nadat journalist Kenneth Dée de kwestie aankaartte bij Facebook, besloot het socialemediabedrijf het profiel te verwijderen.

Bekijk ook: Vader Steve B. is beschaamd en geeft justitie de schuld

DISCLAIMER. Waarom HLN Steve Bakelmans herkenbaar geeft.

Normaal zullen we verdachten steeds met een initiaal en onherkenbaar in de krant en op de website weergeven. Bij Steve Bakelmans doen we dat niet. De man is tot bekentenissen overgegaan. Bovendien is er de grote maatschappelijke impact van de zaak en werd zijn foto eerder al bekend gemaakt bij het opsporingsbericht. Om die redenen kiest HLN ervoor om de verdachte in deze uitzonderlijke zaak wel herkenbaar te tonen.
68 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • marc germeau

  Martine Schoup: Tot 20 à 30 jaar geleden kon men dat nog stellen: iemand die zich aan dit soort feiten zondigde moest zelf een ongelukkige en gekwelde geest bezitten. Nu niet meer, want drugsgebruik is tegenwoordig alom en dat verandert een gewoon mens tot een waar monster. Bij drugsgebruikl worden de impulsen, die bij iedreen kunnen opkomen, niet meer geremd.

 • Martine Schoup

  SB was waarschijnlijk ook een slachtoffer want iemand die goed in zijn vel zit behandeld zijn medemens met respect, spijtig dat hij zijn probleem niet opgelost heeft en het van kwaad naar erger ging. Mijn oprechte steun aan de familie van het slachtoffer, oneindig groot verdriet voor zinloos geweld en het ontnemen van een prachtdochter. Dit had niet mogen gebeuren. R.I.P Julie

 • Ralf Celine

  Hieruit blijkt dat het gerecht niet het vermogen heeft om het maatschappelijk belang boven de regel van de wet te stellen. Als dat wel zo was geweest dan was deze man nooit vrij geweest. Julie heeft het dalende rechtsysteem moeten bekopen met haar leven. Hopelijk moet niet alleen deze dader maar ook iedereen die deze man de mogelijkheid hebben geboden om dit te kunnen doen ter verantwoording komen. Julie rust zacht. Jij zal voor altijd een HELD zijn.

 • Erwin Werwaarts

  Julie was een leeuwin . Ze heeft haar aanvaller bevochten . Alhoewel ze dat gevecht fysiek verloor , zullen de gevolgen daarvan ervoor zorgen dat deze crimineel nooit meer iemand zal kwetsen . In die zin heeft ze toch wel gewonnen . Haar verzet en offer zullen zo niet vergeefs geweest zijn , en nog meer indien nu de wet verandert en mogelijkheid op recidive een reden wordt voor voorlopige hechtenis .

 • Marie Dierickx

  Proficiat rechters om criminelen lichte straffen te geven of vrij te laten. Proficiat advocaten om criminelen proberen vrij te krijgen met jullie belachelijke uitleg en flauwe excuses. Proficiat politiekers om telkens weer jullie paraplu open te trekken en elkaar de schuld geven.Jullie allen hebben de best betaalde jobs met talrijke extra voordelen en de hoogste pensioenen, wel doe jullie job zoals het hoort en bescherm de bevolking en onze kinderen tegen deze criminelen. Wilfried Crombé