Steunt N-VA sp.a over superrijkentaks?

Sp.a vindt een dankbare partner in Zuhal Demir (N-VA) voor de vermogenswinstbelasting. "Als je winst maakt op vermogen, word je niet belast. Ik vind dat niet eerlijk, niet rechtvaardig", zegt Demir in De Meulemeester in Debat.

"In het kader van eerlijke fiscaliteit moeten we kijken naar die grote vermogens", is Demir duidelijk. "Ik heb het over rijken zoals de familie De Spoelberch, niet over de middenklasse. Dat is onbespreekbaar, maar voor die superrijken moet dat wel bespreekbaar zijn."

Muziek in de oren van sp.a-voorzitter John Crombez: "Dit is een belangrijk politiek moment" zegt Crombez tot drie keer toe. "Alles moet bespreekbaar zijn als het doel maar rechtvaardige fiscaliteit is." En hij voegt er nog aan toe: "De focus ligt bij mij op de belasting op arbeid, die is te hoog en moet naar beneden."

Toch wil Demir de vermogenswinstbelasting niet koppelen aan de nieuwe begrotingscontrole die eraan komt. "Het moet gaan over eerlijke fiscaliteit, niet over de begroting." Een punt waar Crombez haar niet volgt: "Er ligt een enorme uitdaging op tafel. Of je dat nu in de begrotingscontext wil zien of niet, er moet geld gevonden worden. De mensen hebben nu al het gevoel dat het altijd dezelfde zijn die betalen."

Een voorzet die Demir maar al te graag binnenkopt: "In dit land is het altijd de middenklasse die slachtoffer wordt van nieuwe belastingen. Dat moeten we absoluut vermijden."

"Nooit zo veel op gevangenissen bespaard"

De staking van de Brusselse en Waalse cipiers is volgens sp.a het gevolg van de besparingen van deze regering. "Er is de voorbije twee jaar 60 miljoen euro bespaard op gevangenissen. Het is de eerste keer dat zoiets gebeurt", zegt Crombez nog.

Hij reageert daarmee op de kritiek van Demir, die de schuld bij het beleid van vorige regeringen legt. En dus de socialisten. "Uw voorganger, Bruno Tobback, wist als minister van Pensioenen wat hij moest doen, maar heeft het niet gedaan om geen stemmen te verliezen. Dit is een puinhoop die wij nu moeten oplossen", klinkt het.

"Prietpraat", zegt Crombez. "Deze regering heeft zestig miljoen euro bespaard op de gevangenissen. De cipiers bezwijken vandaag. Wat jullie zeggen zijn woorden, maar het gaat om de daden. Als je zestig miljoen bespaart, waarvan een derde op het personeel, dan misken je gewoon de realiteit."

"De cipiers zitten met 500.000 verlofdagen, ze zijn steeds met minder, er is geen nieuw personeel op komst, er zijn terroristen bijgekomen, ... extra werk maar minder mensen", somt Crombez de problemen op om zijn punt te maken. "De werfreserve is op en de aanwervingsprocedure is niet klaar. Dat is het werk van deze regering."

"Wat jullie zeggen zijn woorden, maar het gaat om de daden."

Bijnamen

Aan het einde van De Meulemeester in Debat krijgen de gasten elke week enkele korte vragen of dilemma's voorgeschoteld. Hoewel Demir moeilijk kan kiezen tussen Crombez of Kris Peeters, heeft ze alvast bijnamen voor allebei: "Krissie Kris" en "Johnnie John". Crombez had minder moeite met zijn dilemma. De sp.a-voorzitter laat het premierschap links liggen als hij 'headliner' mag zijn op Rock Werchter.