Steunpakket voor artiesten en technici uit cultuursector on hold

Evita Willaert (Groen) is niet te spreken over de vertraging.
BELGA Evita Willaert (Groen) is niet te spreken over de vertraging.
Een wetsvoorstel van PS en Ecolo-Groen dat artiesten en technici uit de cultuursector makkelijker toegang moet geven tot werkloosheidsuitkeringen, is donderdag niet door de Kamer geraakt. N-VA wil een advies van de Raad van State en vond daarvoor de nodige vijftig stemmen bij Open Vld, CD&V en Vlaams Belang.

Om de zwaar getroffen cultuur- en evenementensector te steunen, werkten Ecolo-Groen en de PS een voorstel uit. Kunstenaars en technici die in 2019 tien prestaties of twintig gepresteerde werkdagen in de cultuursector kunnen aantonen, zouden toegang krijgen tot werkloosheid. De werkloosheidsuitkering vermindert ook niet wanneer er inkomsten zijn uit auteursrechten of naburige rechten. Beide maatregelen zouden geldig zijn tot het einde van het jaar.

Enorme druk

De Kamercommissie Sociale Zaken keurde het voorstel goed, normaal zou de plenaire Kamer donderdag het licht op groen zetten. N-VA-Kamerlid Bjorn Ansseeuw stelde echter voor om een kostenraming te vragen aan het Rekenhof. "Er is al een enorme druk op onze overheidsuitgaven, het kan niet meer zijn dat er maatregelen van zo'n impact genomen worden zonder een concrete inschatting van de kosten", zegt Anseeuw. 

Zijn vraag kreeg de steun van CD&V, Open Vld en Vlaams Belang, maar die steun was onvoldoende om het Rekenhof te kunnen inschakelen.

Een vraag om advies aan de Raad van State haalde het wél, want daarvoor zijn maar vijftig stemmen nodig. Anseeuw wil van de Raad van State horen of de tekst juridisch sluitend is.

Bedoeling

"Andere werknemers moeten nog steeds minstens 312 arbeidsdagen bewijzen alvorens ze een werkloosheidsuitkering kunnen ontvangen. De minimumvoorwaarden voor werknemers in de artistieke sector om in aanmerking te komen voor een werkloosheidsuitkering, zullen zodanig worden verlaagd dat vrijwel iedereen er aanspraak op zal kunnen maken. Dat kan niet de bedoeling zijn", zegt Anseeuw.

Groenen en socialisten zijn niet te spreken over de demarche. "Dit vertragingsmanoeuvre dreigt maandenlange financiële onzekerheid te veroorzaken voor heel de cultuursector. Deze partijen steken de cultuursector last minute een mes in de rug", zegt Evita Willaert (Groen). "Veel artiesten en technici uit de cultuursector zien hun jaarinkomen wegvallen en hebben dringend nood aan financiële steun. Door advies van de Raad van State te vragen dreigt heel de stemming over het steunpakket over de zomer te worden getild en dreigt maandenlange onzekerheid voor duizenden gezinnen.”

Mogelijke stemming  nog voor zomerreces

De Kamerzitting donderdagavond werd lange tijd geschorst voor overleg tussen de fractieleiders. Er is afgesproken dat Kamervoorzitter Patrick Dewael er bij de Raad van State zal op aandringen dat het advies er snel zou komen. Er zal alsnog een becijfering van het Rekenhof gevraagd worden. Bedoeling zou zijn om alsnog voor het zomerreces over de tekst te kunnen stemmen.

Lees ook: Waarom het aantal besmettingen elke donderdag weer stijgt (+)

Bekijk ook: 

Corona-epidemie wint opnieuw aan kracht in Nederland

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Erik De jongh

  En maar geld uitdelen, mensen die heel weinig RSZ bijdragen hebben geen recht op een werkloosheidsuitkering, de sociale zekerheid dreigt nu al onbetaalbaar te worden

 • Gino Denil

  Maar werknemers van ondernemingen mogen gewoon op de loonlijst van de belastingbetaler in de tijdelijke werkloosheid. Dan zijn die meeruitgaven van miljarden geen probleem. Enkele miljoenen voor getroffen artiesten dan weer wel. N-VA, OVLD en CD&V tonen weer eens hun ware gelaat.

 • Christian Deckers

  Als iemand maximum 20 dagen gewerkt heeft in 2019, en in 2020 tot nu toe helemaal niet, hoe groot kan diens inkomstenverlies dan zijn "door corona-maatregelen"? Een burger die zijn jaarlijks kostje op 20 dagen bijeen kan verdienen is volgens mij geen echte sukkelaar, integendeel, velen zouden dat willen kunnen. Die groenen zijn nog groener dan ooit gedacht.

 • Godot Lilly

  Je moet goed weten dat de Zweedse coalitie tijdens de crisis héél snel was om extra geld te verspillen aan de horeca en andere zelfstandigen... je ziet welke partijen een neoliberaal bewind ondersteunen. Hou daar rekening mee als het terug verkiezingen zijn.

 • Rudy Van Daele

  alle grote artiesten gaan door een zware periode. Maar ja als je van uw hobby je beroep wil maken kan je dit voor hebben.Voor de rest krijgen al subsidies genoeg en voor sommigen zelfs veel te veel.