Stéphane Moreau & co beloonden zichzelf voor vertrek bij Nethys met 12 miljoen euro in cash en groepsverzekeringen

Stéphane Moreau.
BELGA Stéphane Moreau.
Stéphane Moreau, Pol Heyse en Bénédicte Bayer hebben voor hun vertrek bij de Luikse groep Nethys een bedrag van 12 miljoen euro verdeeld. Dat bericht L'Echo. De krant baseert zich op de verklaringen van een anonieme bron, na afloop van een raad van bestuur van de intercommunale Enodia gisterenavond, waar Nethys een onderdeel van is.

Volgens de bron ging 8 à 9 miljoen euro naar Moreau. Heyse en Bayer verdeelden het overige bedrag, waarbij die eerste meer kreeg. Het pakket bestond voor twee derde uit cash en een derde uit groepsverzekeringen. Een deel werd gestort voor het Waalse decreet deugdelijk bestuur eind mei 2018 in werking trad, maar het grootste deel nog deze maand oktober.

Jos Donvil en Frederic Vandeschoor ontvingen niets. De raad van bestuur gaf een advocatenkantoor de opdracht om na te gaan of het mogelijk is om de zaak aan te vechten.

De krant Le Soir berichtte eerder deze maand dat de drie werden ontslagen zonder ontslagvergoeding, omdat ze al vergoedingen hadden ontvangen. De omvang was toen nog niet duidelijk. De vergoedingen moesten als compensatie dienen voor het loonverlies dat de topmanagers zouden lijden bij de inwerkingtreding van het decreet deugdelijk bestuur vorig jaar, dat een loonplafond vastlegde.
36 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jaak Casteleyn

  Moreau, de schande van de Waalse politiek, het staat op zijn gezicht te lezen dat dit gewoon een poen pakker is, schaamteloze en degoutante vent. Dat is nu echt eens en voorbeeld van een mooiprater in maatpak, en zo zijn er nog zelfs in Vlaanderen. De Belgische politiek is rot tot op het bot, maar dat zal, kan, niet blijven duren.

 • Frank Vekemans

  Van welke politieke familie zijn deze heren nu weer, je mag drie keer raden, maar vermoedelijk van de eerste keer juist.

 • Gino Denil

  Zo ging dat Belga bericht destijds: ‘De plenaire Kamer heeft donderdag het verzoek verworpen om de parlementaire onschendbaarheid van PS-Kamerlid Alain Mathot op te heffen. Dat gebeurde met 81 stemmen van N-VA, Open Vld, PS en sp.a, tegen 49 stemmen van CD&V, MR, Ecolo-Groen en PVDA. Vlaams Belang en cdH onthielden zich. Het parket-generaal van Luik had de Kamer de opheffing gevraagd van de parlementaire onschendbaarheid van Mathot."

 • Fons Casteels

  De Duitse toppoliticus Helmut Kohl (RIP) zei ooit over de linkse graaicultuur: "het is gemakkelijker om met een bloedhond voorbij een berg worst te wandelen, dan met een socialist voorbij een berg geld". Want jawel: om een nog onbekende, onverklaarde reden heeft geld een énorme aantrekkingskracht op socialisten.

 • nancy dejonge

  Hoe kan dit getolereerd worden? Waarom niet vervolgen voor alle genomen beslissingen de laatste 48 maanden van hun mandaat, beslissingen waarin zij persoonlijk in betrokken zijn of persoonlijk voordeel uit gehaald hebben????? Stem dan ook in die zin een wet !