Stemming abortuswet dan toch niet op de lange baan? “Procedure mag niet eindeloos herhaald worden”

Patrick Dewael (Open Vld) is er geen voorstander van om de kwestie pas in het kader van de regeringsformatie te bespreken.
Photo News Patrick Dewael (Open Vld) is er geen voorstander van om de kwestie pas in het kader van de regeringsformatie te bespreken.
Het wetsvoorstel rond de versoepeling van de abortuswet belandt misschien dan toch niet op de lange baan. De tegenstanders van het voorstel hebben de Raad van State om een nieuw advies verzocht. Kamervoorzitter Patrick Dewael (Open Vld) heeft de Raad van State nu gevraagd om rekening te houden met de vraag van verschillende fracties om nog voor het zomerreces te kunnen stemmen.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De Kamer had gisteren moeten stemmen over de versoepeling van de abortuswet die een brede meerderheid van socialisten, groenen, liberalen, PVDA en DéFI steunen. CD&V, dat samen met N-VA en Vlaams Belang (en ook deels het cdH) tegen het voorstel is, wil de kwestie echter bespreken in het kader van de regeringsformatie en wou de eindstemming tegenhouden.

Met de liberalen was afgesproken om de tekst terug naar de commissie te sturen, maar MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez liet gisteren weten dat zijn fractieleden vrij mochten stemmen. Dat betekende dat de stemming zou doorgaan. De kwestie zorgde gisteren voor zware ruis op de lijn tussen de voorzitters van CD&V en MR, die samen met hun collega van Open Vld een nieuwe coalitie op de been proberen te brengen. 

Plooien gladgestreken

Vandaag streken de ‘drie koningen’ de plooien glad. In een gezamenlijke mededeling werd gezegd dat ethische dossiers bij "de afbakening van het regeerakkoord" aan bod zou komen. "Om discussie rond stemmingen in het parlement te vermijden", zou er snel een regering moeten komen, zeggen de drie voorzitters.

Om de eindstemming in de Kamer alsnog af te wenden, hebben CD&V, N-VA en cdH nieuwe amendementen ingediend en hierover een nieuw advies gevraagd aan de Raad van State. Die heeft nu wettelijk gezien maximum dertig dagen de tijd om dat advies uit te brengen. 

“Voor reces stemmen”

Maar dat kan dus ook vroeger. In een brief aan de Raad van State, die ook aan alle Kamerfracties is bezorgd, wijst Kamervoorzitter Dewael er immers op dat een aantal fracties gevraagd hebben om het voorstel nog voor het reces te kunnen stemmen. De Raad van State heeft al tweemaal advies uitgebracht over het voorstel en over eerdere amendementen, is een van de aangehaalde argumenten.

Tijdens de plenaire vergadering had parlementsvoorzitter Dewael al gezegd dat er een probleem is met het Kamerreglement, omdat er nu in principe eindeloos opnieuw advies kan worden aangevraagd. In de brief herhaalt Dewael die kritiek: "Ik ben van oordeel dat herhaalde adviesaanvragen zonder nieuwe elementen een negatieve invloed hebben op het wetgevingsproces en dat ze als een oneigenlijk gebruik kunnen worden beschouwd van het recht om een advies aan de Raad van State te vragen. In het belang van onze beide instellingen is het noodzakelijk dat de Kamer een eindbeslissing kan nemen.”

Lees ook: Coens blijft aan als ‘koning’ na verzoeningsgesprek met Bouchez
17 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Karel Tichmann

  Lea Van Heybeeck; "Het is al ver gekomen dat mannen gaan beslissen over zaken die alleen vrouwen aanbelangen"? Hmm, een vrouw gaat op mannenjacht en het enigste wat ze een man kunnen aanbieden is seks. En 20.000 kinderen worden met een scherpe schaar levend uit een baarmoeder geknipt. Ook moet de pil verboden worden er is veel teveel oestrogeen vergif in het tapwater.

 • Lea Van Heybeeck

  Het is al ver gekomen dat mannen gaan beslissen over zaken die alleen vrouwen aanbelangen. Ze spreken veel over racisme en discriminatie tegenwoordig, echter vrouwen worden al eeuwen gediscrimineerd in het Westen. Nog steeds verdienen mannen meer in dezelfde job, nog steeds gaan mannen voor in sollicitaties, nog steeds worden mannen voorgetrokken in topjobs, enz...

 • René Janssen

  Alles mogelijke punten worden erbij gesleurd om toch maar geen nieuwe regering te vormen of nog minder nieuwe verkiezingen, dus verder blijven graaien jongens, leopold2 had nog wel ergens een kluisje liggen voor jullie.

 • anna vandenberg

  Mannen gaan stemmen over de abortus wet, weten zij wat vrouwen geestelijk doormaken na een abortus, hoeveel jonge meisjes en vrouwen worden niet onderdruk gezet door hun vriendjes en mannen, minnaars om een abortus te ondergaan. Moet iedere vrouw niet zelf beslissen of ze een arbortus wil. Ook mag geen enkel ziekenhuis of dokter verplicht worden een gezond en levend kind te aborteren, dat mogen dokters zonder geweten doen.

 • Catherine MISTIAEN

  Als abortus zomaar een akkefietje is, in het leven en op de politieke agenda, dan stel ik voor om vrouwen die abortus meegemaakt hebben, eens uitgebreid aan het woord te laten. Ik ben zeker dat de meerderheid van deze vrouwen, de abortus niet zomaar vergeten zijn. Integendeel, dit dode kind wordt groter, indringender en prangender dan een levend kind. Laat deze vrouwen eens aan het woord, aub. En beslis daarna over abortus. (PS ikzelf ben ervan gespaard gebleven.)