Stemmen we binnenkort via het internet? Binnenlandse Zaken onderzoekt haalbaarheid

Beeld ter illustratie.
Shutterstock Beeld ter illustratie.
De Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken laat een haalbaarheidsstudie uitvoeren naar online stemmen bij verkiezingen op alle niveaus. "Tegen eind dit jaar zou het resultaat er moeten zijn, maar de uiteindelijke beslissing is natuurlijk politiek", verduidelijkt woordvoerder Koen Schuyten. 

De FOD Binnenlandse Zaken wil een haalbaarheidsstudie laten uitvoeren over internetstemmen in ons land. Dat schrijft de nieuwssite Apache, en blijkt ook uit de openbare aanbesteding in kwestie. Kernvraag: is het mogelijk om burgers via het internet te laten stemmen voor lokale, provinciale, gewestelijke, federale en Europese verkiezingen? En kan het ook voor Belgen die in het buitenland hun stem moeten uitbrengen?

Dat er een onderzoek komt, betekent nog niet dat we binnenkort allemaal online onze stem uitbrengen, benadrukt de woordvoerder van de FOD, Koen Schuyten. De uiteindelijke beslissing ligt sowieso bij de regering. "We stellen nu een firma aan, onder meer om te kijken naar wat de ontwikkelingen zijn in andere landen en om na te gaan hoe het zit met veiligheid. Pas eind dit jaar zou de haalbaarheidsstudie af zijn, en die vormt alleen maar de basis voor de regering om eventueel een beslissing te nemen", klinkt het. "Hier zal zeker nog wat tijd overgaan."

Volgens politicoloog Johan Ackaert (UHasselt) "zou het moeten kunnen" om internetstemmen in te voeren mocht de regering dat beslissen. Hij verwijst naar Estland, waar al jaren online wordt gestemd. "Maar het grote probleem is dat het systeem staat of valt met de vraag of je tegemoet kan komen aan de grondwettelijke verplichting van de geheime stemming", zegt Ackaert. "Zelfs al werk je met een identiteitskaartlezer: wie zal zeggen dat ik het ben die stem? En dat ik niet onder druk gezet ben om mijn identiteitskaart af te geven? Dat zijn toch zaken waar men over zal moeten nadenken."

Firma's die de haalbaarheidsstudie willen uitvoeren, hebben volgens de openbare aanbesteding nog tot 12 maart de tijd om zich in te schrijven. Binnenlandse Zaken hoopt in april een kandidaat aan te duiden, zegt Schuyten.
27 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Peter Janssen

  Ja, via internet stemmen komt er als de politiek gevonden heeft hoe ze ongemerkt kunnen sjoemelen en resultaten vervalsen om met hun graaipostjes altijd aan de macht te kunnen blijven.Volksverlakkerij met dictatuur in wording...dat ze eerst maar eens zorgen dat hun overheidswebsites deftig werken en bij justitie het materiaal uit het stenen tijdperk vervangen is!

 • Ronny Van de Wal

  En zoals naar goed Belgisch recept gaat wanneer er meer de honderd mensen tegelijk inloggen de server plat.Je belastingaangifte invullen doe je niet met duizenden tegelijk.Stemmen waarschijnlijk wel......

 • Dirk Thyssen

  Akkoord indien we met zijn allen eerst een referendum over Europa mogen stemmen . Er uit of in blijven . Wedden dat het er dan niet zal komen ?

 • Yvan Lissens

  DAVID VAN LAER: Men kan nog steeds kieslokalen oprichten voor mensen die geen internet hebben. Ik ben voorstander van het systeem, geen lange wachtrijen meer en in alle rust kunnen stemmen.

 • Dietrich Vandrey

  Stemmen via het internet. Dat betrouw ik voor geen haar.