Stemmen doe je zo

VTM NIEUWS
Vandaag trekken we naar de stembus voor de Vlaamse, de federale en de Europese verkiezingen. Om nog even op te frissen hoe u correct uw stem uitbrengt, vindt u hieronder een stappenplan terug.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

1. Ga met uw oproepingsbrief en identiteitskaart naar het stembureau.

2. U stemt voor het Vlaams, federaal en Europees parlement. Daarbij kunt u telkens voor één lijst (of partij) stemmen. Als u op meerdere partijen stemt, is uw stem ongeldig.

3. Als u de volledige lijst aanduidt, gaat u akkoord met de volgorde van de kandidaten. U kan echter ook afzonderlijk de kandidaten aanduiden. Blanco stemmen kan ook: dan sluit u zich aan bij de meerderheid van het volk.

Op papier versus elektronisch

Stemt u op papier, dan krijgt u drie stembiljetten: één voor het Vlaams Parlement, één voor de Kamer en één voor het Europees Parlement. Stemt u elektronisch, dan krijgt u één chipkaart voor de drie verkiezingen. Die steekt u in de gleuf van de stemcomputer. Dan duidt u op het scherm de lijst of de namen aan voor wie u wilt stemmen.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • JOHAN SOENEN

    Altijd goed voor mij deze uitleg. Dan weet ik zeker dat ik het nog wist . Op naar morgen .