Stemgedrag N-VA zal afhangen van overleg

N-VA-voorzitter Bart De Wever zegt dat zijn partij niet tot de regering Leterme zal toetreden. Wel kan de partij haar stemgedrag nog wijzigen. Maar dat zal afhangen van gesprekken die CD&V en N-VA zullen voeren over hoe ze samen het tweede pakket staatshervorming willen aanpakken.


Gesprekken over tweede pakket
Gisteren herkozen de N-VA-leden De Wever tot partijvoorzitter. De partijraad duidde ook een nieuw partijbestuur aan. Dat nieuwe bestuur kreeg van de partijraad het mandaat "om gesprekken aan te gaan met CD&V over hoe we dat tweede pakket gaan aanpakken", zegt De Wever vandaag.

Op basis daarvan zal N-VA zijn stemgedrag bepalen. De N-VA liet tot nu toe weten zich te zullen onthouden bij de vertrouwensstemming en bij het eerste pakket staatshervorming.

Leterme: "N-VA met verantwoordelijkheid opnemen"
CD&V-kopman en toekomstig premier Yves Leterme zei vandaag dat hij nog eens met de N-VA zal praten om die te overtuigen "verantwoordelijkheid op te nemen". Hij vindt ook dat zijn kartelpartner het eerste pakket staatshervorming moet goedkeuren. De partijraad van N-VA heeft zaterdag nog eens bevestigd dat de N-VA niet in de regering stapt. Maar "modaliteiten" zoals het stemgedrag kan de N-VA wel nog wijzigen, al zal dat afhangen van de gesprekken met CD&V.

De Wever zegt te hopen dat de onderhandelingen met de kartelpartner CD&V "niet voor de camera's" gehouden zullen worden. (belga/lb)

Bart De Wever.
UNKNOWN Bart De Wever.