Steenrijke Britse eist 17 miljoen euro van Belgische ex-man

Alisa Thiry heeft een huis in Notting Hill, Londen. (Illustratiefoto)
THINKSTOCK Alisa Thiry heeft een huis in Notting Hill, Londen. (Illustratiefoto)
De Belgische vastgoedmagnaat Didier Thiry (49) is in Londen veroordeeld tot vier maanden cel wegens minachting van de rechtbank. Het vonnis werd uitgesproken in het kader van zijn scheiding van de steenrijke Britse zakenvrouw en ex-model Alisa Thiry, zijn derde echtgenote. Volgens de Britse leende zij zo'n 17 miljoen aan een van de bedrijven van de Brusselaar, maar zag ze dat geld nooit terug. Daarop diende ze een klacht in.

Nadat de Belg had nagelaten essentiële informatie te verstrekken met betrekking tot de zaak, sprak een Britse rechter de celstraf uit. "Door de informatie niet bekend te maken, is zijn minachting duidelijk. Dit soort gedrag kan niet getolereerd worden", oordeelde de rechter. "Deze man heeft ons een hoop tijd, geld en moeite gekost." Naast de gevangenisstraf van vier maanden moet de Belg ook opdraaien voor de gerechtskosten ter waarde van 12.356 euro.

Alisa Thiry - die in een van de rijkste buurten in Londen woont - scheidde in 2004 van Stephen Marks, haar eerste echtgenoot en oprichter van het Britse kledingmerk French Connection. Aan die scheiding hield ze toen bijna 40 miljoen euro over, aldus Daily Mail. Daarna trouwde ze met de Belgische zakenman. Het koppel bouwde luidens de Britse krant een gezamenlijk vermogen van zo'n 55 miljoen euro op, waaronder ook een huis op het Caraïbische eiland Sint-Bartholomeus, waar de twee elkaar leerden kennen.

Thiry woonde het proces in Londen niet bij. De zakenman zou op een onbekend adres in Brussel verblijven. Als Thiry voet op Britse bodem zet, zal hij worden opgepakt, dreigde de rechter. De kranten van Supresse namen deze voormiddag contact op met de Belg, maar die kon door zijn zwijgplicht niet ingaan op de zaak.