Steenrijke Antwerpse familie heeft 18 miljoen euro over voor paradijselijk eiland in Spanje

Catalonia
De steenrijke broers Christian, Jean-Philippe, Pierre en Michel van de Antwerpse rederijfamilie Cigrang kunnen vanaf nu uitrusten op hun eigen paradijselijke eilandje. De broers hebben het Spaanse eiland Espalmador, een toeristische trekpleister, gekocht voor 18 miljoen euro. Opvallend: de familie mag niets veranderen aan hun nieuwe eigendom, aangezien het deel uitmaakt van een beschermd natuurpark.

Het eiland Espalmador maakt deel uit van de Balearen en ligt in een kleine zeestraat tussen Ibiza en Formentera. Tot vorige maand was het in handen van de Catalaanse architect Cinnamond, wiens grootvader het in 1932 kocht voor 42.500 pesetas (omgerekend zo'n 252 euro). In 2015 zette de man het eiland op de markt voor 24 miljoen euro, in de hoop dat de plaatselijke overheden het zouden opsnorren, maar die konden de heftige aankoopprijs niet betalen. Uiteindelijk verlaagde Cinnamond de prijs en richtte hij zijn pijlen op een private verkoop. Met succes: want half maart vond hij een koper in de Belgische familie Cigrang, die 18 miljoen euro veil had voor Espalmador.

De familie Cigrang staat op de lijst met rijkste Belgen -  hun vermogen wordt op zo'n 1.000 miljoen euro geschat. Ze hebben echter altijd een moeilijke relatie gehad met ons land en verlegden hun hoofdzetel uiteindelijk naar Luxemburg. Ze zijn vooral actief in de scheepvaart met hun groep Cobelfret, maar zijn ook de tweede grootste aandeelhouder van Bank Degroof. Daarnaast is Cigrang ook een bekende naam in de kunst- en modewereld. Hun collectie moderne kunst is indrukwekkend, en ze hebben belangen in het modehuis A.F. Vandervorst.

Paris Hilton nam al een modderbad op Espalmador, iets wat eigenlijk sinds 2006 verboden is.
Instagram Paris Hilton nam al een modderbad op Espalmador, iets wat eigenlijk sinds 2006 verboden is.

Modderbaden

De Cigrangs hebben de media en pers altijd geschuwd, maar staan momenteel toch in alle Spaanse kranten. Niet moeilijk, want Espalmador is niet zomaar een doorsnee eilandje - het is een toeristische trekpleister waar Spanje trots op is, en werd al bezocht door beroemdheden als Paris Hilton en prins William. De stranden waren ook te zien in de film 'Lucía y el sexo'. Vooral de natuurlijke modderbaden zijn erg gegeerd bij bezoekers, al is het sinds 2006 eigenlijk verboden om jezelf in te smeren met het goedje. Het populairste strand, S'Alga, is ook een populaire aanmeerplaats voor miljonairs met een privéjacht. 

Het eiland maakt deel uit van het Ses Salines-natuurpark, wat wil zeggen dat het aan strenge regels onderworpen is. 57 van de in totaal 137 hectaren zijn openbaar bezit, dus eigenlijk zijn de Cigrangs maar eigenaar van een deel van het eiland. En daar mogen ze dan ook nog eens niet aankomen, want het is verboden om op Espalmador te bouwen. De broers zullen het dus moeten doen met de twee huizen die in het verleden door de familie Cinnamond gebouwd werden. Een daarvan, aan strand Majoral, is eerder klein met vier slaapkamers en één badkamer. De villa aan S'Alga is dan weer luxueuzer, met twaalf slaapkamers, acht badkamers, drie terrassen en een kapel. En wie weet wordt voor de nieuwe eigenaars wel een uitzondering gemaakt en mogen zij wél een modderbad nemen.
66 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • guido vermeyen

  het is misschien raar, maar die eilandjes worden daardoor misschien beter beschermd dan als het in handen kwam van ontwikkelaars. Zelfde met privé bossen...niemand erin en alles wordt niet platgetrapt zoals nu, elk voordeel" hep "zijn nadeel zei een rokende voetballer...met een hollands accent.

 • Pascale De Block

  Proficiat aan deze mensen met hun aankoop...prachtig! En ja, dat zelfstandigen hier wegtrekken als ze kunnen, je zou voor minder ...ze betalen 50% belastingen in Belgie! En wat doen ze er dan nog mee met het belastinggeld??? Pffff

 • peter colson

  Een stijgend waterpeil? Tegen dat het eiland onder water ligt zijn die broers al tientallen jaren dood en begraven. Die gaan er veel last van hebben, haha. En als het eiland is verzonken, dan wordt het vast een paradijs voor scuba-divers. Kan men nog eens geld vragen om er te snorkelen.

 • raf peeters

  Wist je dat een containerschip met èèn overvaart net zoveel uitstoot en zwaar roet produceert dan 5 miljoen dieselwagens op een heel jaar,gegevens komen van de Duitse zender die tot deze bevinding kwam en de dieseljacht ongegrond noemt.

 • stavros kanakaris

  Grappig, zoveel geld betalen voor een droge rots. Griekenland heeft zo honderden van die eilandjes. Van bovenuit idyllisch, maar gortdroog, je moet er zelf het water per schip aanvoeren.