Steeds minder nieuwe wagens op de baan: invoering van WLTP-verbruiksnorm is belangrijkste reden

Illustratiebeeld
ISOPIX Illustratiebeeld
In oktober zijn er 36.894 nieuwe voertuigen ingeschreven, een daling van 15,19 procent in vergelijking met september 2017. De daling is minder sterk dan in september, toen nog een derde minder nieuwe wagens was ingeschreven. Dat meldt automobielfederatie Febiac.

Reden voor de daling is nog steeds de nieuwe WLTP-verbruiksnorm die sinds 1 september geldt. Met die wereldwijd aanvaarde methode, bepaalt men de CO2-uitstoot, het brandstofverbruik en elektrisch bereik van lichte voertuigen. Dat leidde tot promoties op modellen met de oude methode. "Deze anticipatie van de markt laat zich nu nog voelen", aldus Febiac en de FOD Mobiliteit en Vervoer in een persbericht.

De eerste tien maanden van dit jaar zijn wel 2,9 procent meer nieuwe voertuigen ingeschreven (492.616 eenheden). 
18 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • FRANCIS vanoverschelde

  2019 rekengrijden .eindelijk

 • Jef Lois

  Normaal had ik dit jaar mijn zware diesel ingeruild voor een nieuwe maar omdat ze ons in Brussel goed liggen hebben als diesel rijder en onze wagens niks meer waard zijn rijd ik nog enkele jaren verder met mijn 3 liter diesel van meer als 2 ton. En ik zal blijven dieselen wat mijn verbruik is nog altijd 30% minder als benzine en mijn Co2 uitstoot is ook 25% minder als dezelfde benzine. Maar ze moeten ons hebben meer niet.

 • Mario Bocque

  De echte reden ! Als je niets meer krijgt van je diesel als je een nieuwe wagen wil aankopen , rij je hem toch beter volledig op en blijf je weg uit de centra ?!

 • Mario Bocque

  Als ze zo voort doen met die LEZ 's gaat niet alleen de auto-industrie gaan lijden maar zullen er velen binnenkort in de centra hun deurtjes mogen gaan sluiten dankzij gifgroen. Ik begrijp die politici gewoon niet meer dat ze daar op ingaan en zo veel mensen tekort doen. Dit gaat zeker ooit tegen hun keren. Ik kan me geen elektrische auto van 35.000€ permitteren. Dus blijf ik weg uit het centrum. Ik ben invalide en ben aangewezen op mijn auto om nog ergens te geraken.

 • Dirk Vregels

  Men denkt altijd een reden te weten en men zit er altijd naast.