Steeds minder jongeren halen rijbewijs: “Ze geven geld aan smartphone of verre reis”

Joel Hoylaerts / Photo News
Almaar minder Belgische jongeren halen een rijbewijs. Dat blijkt uit cijfers van de federale overheidsdienst (FOD) Mobiliteit. "Een rijbewijs en een auto kosten veel geld. Jongeren geven dat geld liever aan een smartphone of een verre reis", zegt Werner De Dobbeleer van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde aan VRT NWS.

De FOD Mobiliteit reikte in 2018 exact 111.991 rijbewijzen uit. Dat is een daling met 18 procent tegenover het jaar 2010. Enkel in 2016 was er opnieuw een kleine opflakkering. "Sinds 2017 gelden er nieuwe regels voor het halen van een rijbewijs", legt De Dobbeleer uit. "Het zou kunnen dat veel mensen op de valreep nog geprobeerd hebben een rijbewijs te halen in het oude systeem."

De dalende trend is volgens De Dobbeleer niet verrassend. "Het is een trend die we internationaal zien. Enerzijds zijn er meer elektronische manieren om met elkaar te communiceren, daardoor hoef je je niet altijd te verplaatsen. Anderzijds wonen steeds meer mensen in stedelijk gebied waar openbaar vervoer is.”

Uit principe

Uit de cijfers van de FOD Mobiliteit blijkt dat vooral bij jongeren het aantal uitgereikte rijbewijzen sterk daalt. "Enkele jaren geleden zagen we een verschuiving: dat jongeren steeds later hun rijbewijs haalden", aldus De Dobbeleer. "Nu zien we dat er geen inhaalbeweging meer is. Er is een groep jongeren die uit principe geen rijbewijs meer wil hebben. Die groep wordt groter.”

Bekijk ook:

Man laat 10-jarig zoontje door Brussel rijden (terwijl hij telefoneert).
50 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Bob Fréson

  Wacht maar tot ze later moeten gaan werken, en de posten moeten gaan draaien, en de weekends en de zaterdagen en de zondagen. Dan zullen ze wel vlug voor een rijbewijs gaan. Of als je van den Limburg naar Brussel, Leuven of Antwerpen moet gaan werken.

 • Jan Verstrepen

  Mama en Papa spelen taxi.

 • dirk de smet

  ja als ze te veel moeten werken voor iets ,is het te lastig,ze hebben het liever te krijgen,ze denken een ander dat moet betalen,mam en papa,zelf zie ik het alle dagen,auto te duur nee te lui en het duurt te lang,sparen zot zeker ,chillen en fuiven ,dat is de jeugd zijn ideaal de dag van van daag

 • erik renders

  Het heeft allemaal te maken met wat een rijbewijs de dag van vandaag kost. Mijn rijbewijs heeft in 1987 23000 bfr. gekost. Alles op 1 maand, en alles bij de rijschool wel van de eerste keer geslaagd. Nu is het ondertussen 6tot7 keer duurder geworden, afzetterij dus en daar past de jeugd voor.

 • Fatima De Clercq

  Mijn zoon heeft zijn geld gespaard voor een huis en toebehoren en een goede degelijke fiets. Hij is als kind nooit ergens naartoe gebracht met de auto, altijd met de fiets of openbaar vervoer.