Steeds minder chauffeurs tanken zonder betalen

Illustratiebeeld
Photo News Illustratiebeeld
Het aantal geregistreerde feiten van 'flessentrekkerij' van brandstof of smeerolie (lees: tanken zonder betalen), is de afgelopen jaren sterk gedaald. Dat blijkt uit het pas gepubliceerd antwoord van gewezen minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon op een schriftelijke vraag van Kattrin Jadin (MR). 

Terwijl er in 2013 nog 1.324 gevallen van ‘flessentrekkerij’ werden geregistreerd door de politie, waren dat er in 2015 nog maar 637 en in 2017 zelfs maar 412. 

Dieven worden vaak niet bestraft omdat uitbaters terugdeinzen voor de hoge procedurekosten van een klacht. Daarom wijst Jadin op het Duitse digitaal platform Oilpay. "Een bestolen tankstationhouder die met Oilpay samenwerkt, hoeft enkel een formulier in te dienen en de nummerplaat op te geven, waarna een advocatenkantoor de overtreder contacteert en een klacht indient indien deze niet betaalt", aldus Jadin. 

Vereenvoudigd PV

Jambon erkende in zijn antwoord dat dergelijk systeem de politie zou ontlasten omdat er geen tussenkomst meer nodig zou zijn. Ook in ons land hebben sommige parketten volgens de gewezen minister reeds toestemming gegeven om voor bedrieglijk tanken een vereenvoudigd proces-verbaal op te stellen waarin de nummerplaat en identiteit van de eigenaar van de betrokken auto wordt vermeld en diens identiteit aan de klager wordt meegedeeld.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.