Steeds meer Vlamingen luisteren via DAB+ naar radio

In België staat de teller van verkochte DAB+ radio's, inclusief autoradio's, op ruim 540.000.
Getty Images In België staat de teller van verkochte DAB+ radio's, inclusief autoradio's, op ruim 540.000.
Eén op de vier Vlamingen kent DAB+. Bijna één op de vijf heeft een DAB+ toestel of wil er eentje kopen. Van het totale radioluistervolume is 21 procent digitaal. Dit zijn resultaten uit de nulmeting 'Digitale Radio' door onderzoeksbureau Ipsos, in opdracht van de Vlaamse overheid.

DAB+ staat voor Digital Audio Broadcasting en is op termijn de digitale opvolger van FM. Digitaal radio luisteren gebeurt nu via vast en mobiel internet (12 procent), via digitale tv (6 procent) en in de ether via DAB+ (3 procent).
Voor DAB+ is een nieuw DAB+ radiotoestel nodig. In België staat de teller van verkochte DAB+ radio's, inclusief autoradio's, op ruim 540.000. In de eerste helft van 2018 reed 30 procent van de nieuw verkochte auto's de garage uit met standaard een DAB+ autoradio aan boord. Met deze resultaten kent Vlaanderen met DAB+ een mooie start binnen Europa.

"Wij zijn blij verrast met de resultaten. De Vlaamse overheid stimuleert de digitalisering van het medium radio. Het is goed te zien hoe de stations samenwerken en ook retailers en fabrikanten van DAB+ radio's betrokken zijn. Ook het percentage auto's dat wordt geleverd met standaard DAB+ aan boord, zal snel toenemen", zegt Sven Gatz, minister van Cultuur, Jeugd en Media.

Vandaag starten de Week van de Digitale Radio en de campagne 'De Kracht van Radio', met de focus op DAB+. DAB+ biedt luisteraars meer radiozenders, digitale geluidskwaliteit en zit gratis in de lucht. Tegelijkertijd met de campagne is ook een informatiewebsite gelanceerd rond radio luisteren via DAB+: www.dabplus.be
39 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • james vroman

  luister alleen online naar de radio ..weer een toestel kopen die elektriciteit gebruikt wil ik niet meer ..

 • Erwin De Meyer

  Digitaal of niet. Ik luister amper naar de radio in de wagen , al dat oeverloos geleuter hoef ik niet. Gewoon een usb stickie erin en naar je eigen leuke muziek luisteren !

 • Wim Dhondt

  Jammer dat er niet overal ontvangst is. Vooral in de grensstreek. En bebost gebied. Gelukkig schakelt onze autoradio automatisch over op fm.

 • Ronald Van Roy

  Nieuwe snufjes met de vleet maar in België allemaal met extra kost of niet werkzaam. Zie wifi in de wagen,al jaren zijn auto's er mee uitgerust,enkel in België functioneert het niet.

 • guido vermeyen

  Dus we zullen gewone FM niet meer kunnen ontvangen en verplicht een DAB radio te kopen