Steeds meer transgenders laten naam op identiteitskaart wijzigen

Photo News
Nog nooit hebben zoveel transgenders hun naam laten aanpassen op hun identiteitskaart. Minstens 242 onder hen hebben dat dit jaar al gedaan. Dat is al meer dan heel vorig jaar samen, zegt de FOD Justitie vandaag. Cijfers over het aantal - juridische - geslachtsveranderingen zijn er nog niet.

Sinds 1 januari 2018 moet een transgender niet meer voldoen aan bepaalde medische voorwaarden om het geslacht en de voornaam officieel te laten aanpassen. Je kan nu gewoon langsgaan bij het gemeentehuis en daar je aanvraag doen. Vroeger moest je daarvoor effectief een geslachtsoperatie ondergaan en je ook laten steriliseren. Nu is van "m" naar "v" en omgekeerd een puur administratieve procedure.

De wijziging van het geslacht en die van de voornaam zijn twee procedures die naast elkaar lopen. Een transgender kan een wijziging van zijn voornaam vragen zonder een wijziging van de registratie van het geslacht aan te vragen of omgekeerd.

Uit cijfers van de FOD Justitie blijkt dat in de eerste vier maanden van 2018 al 242 transgenders een aanvraag hebben gedaan om hun voornaam te laten wijzigen. Veel van hen hebben ook een geslachtswijziging aangevraagd, maar over hoeveel mensen het gaat, is niet duidelijk. Volgens de FOD Justitie zijn de cijfers nog niet beschikbaar.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Soetkin Beun

  @Jean Paul Peelos Dit nummer wijzigt ook. Dit heet trouwens het rijksregisternummer.

 • Jean Paul Peelos

  Één kleine toelichting bij het nationale nummer: De zes eerste cijfers duiden de geboortedatum aan. De volgende drie oa het geslacht nl paar getal voor vrouwen en onpaar getal voor mannen. Het laatste getal is een controlegetal. Het heeft dus geen zin om M in V te laten veranderen.

 • Julie Asselman

  Jean Paul het Rijksregisternummer verandert mee naar omzetting M naar V , je krijgt dan een ander nummer . Hetzelfde geld voor V naar M . Ook je geboorteakte word vernieuwd bij voornaamswijziging en verandering wettelijk geslacht . Beter op voorhand informeren !

 • Jean Paul Peelos

  Wat die transgender niet blijken te weten is dat je aan het nationaal nummer kan zien of het M of V is. En dat kan je niet wijzigen.

 • Dirk Visser

  Aan de ene kant neemt de openheid toe en worden transgenders en homoseksuelen steeds meer aanvaard. Aan de andere kant komen partijen zoals de Islampartij op. Dat gaat nog vonken geven in de toekomst.