Steeds meer politieagenten ziek door het werk: psychosociale belasting is grote boosdoener

Ter illustratie
Baert Marc Ter illustratie
Het aantal politieagenten dat het voorbije jaar minstens gedeeltelijk door het werk ziek is geworden, ligt bijna dubbel zo hoog in vergelijking met de gemiddelde werknemer. De ziektecijfers zijn een van de gevolgen van de hogere psychosociale belasting die politieagenten ervaren.

Het gaat om bijna een derde van de agenten, terwijl dit gemiddeld nog geen een op de zes is. Dat blijkt uit een bevraging van de externe preventiedienst IDEWE, die in november 2018 werd uitgevoerd in twaalf Vlaamse politiezones. In totaal bevroeg IDEWE bijna 2.400 werknemers, waarvan er 1.500 antwoordden. 

Een kwart van de agenten op het terrein aan dat ze het voorbije halfjaar te maken kregen met verbale of fysieke agressie, terwijl dit gemiddeld bij een op de tien voorkomt. Ook kan een kwart van het politiepersoneel zijn werk regelmatig of vaak niet loslaten thuis. 

Ook opvallend: een kwart zegt dat het hen aan voldoende goede werkmiddelen ontbreekt. Bijna vier op de tien ervaart dat ze regelmatig tot altijd risico lopen op een traumatische gebeurtenis. Gemiddeld is dat nog niet een op de tien.

Motivatie 

De hogere psychosociale belasting heeft nog meer gevolgen: zo leidt die tot minder betrokkenheid (39 procent tegenover 30 procent gemiddeld). Nochtans blijken lokale politiemensen, over alle leeftijden heen, even gemotiveerd als de doorsnee werknemer. Ze lopen geen groter risico op burn-out of emotionele uitputting. Wel is het zo dat de motivatie afneemt met de leeftijd. In de groep jonger dan dertig jaar voelt zeven op de tien zich heel gemotiveerd of bevlogen, in de groep tussen 45 en 57 jaar is nog slechts de helft. 

Hinderpalen wegwerken

"Dit proces is niet onomkeerbaar", zegt Lode Godderis, directeur van de dienst Kennis, Informatie en Research van IDEWE, hierover in een communiqué. "Door de hinderpalen weg te werken en hulpbronnen te versterken, kunnen de werknemers hun enthousiasme terugwinnen." 

Hoe die hinderpalen kunnen weggewerkt worden? IDEWE zegt dat een "gezamenlijke inspanning" nodig is. Van de politiek, door beleidsbeslissingen of extra middelen. Van de korpsleiding, door de organisatiestructuur en -cultuur aan te pakken, of door meer sociale steun van leidinggevenden. Maar ook van het personeel zelf, "om hun idealisme niet te verliezen door frustratie". 

Toch is het zeker niet alleen kommer en kwel die uit de bevraging naar voren komt. Zo ervaren politieagenten vaker dan gemiddeld veel sociale steun van collega's. En het valt ook op dat hun werk hen veel energie geeft: de taakinhoud, behaalde resultaten en waardering voor hun werk.
13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ronny Van de Wal

  Niet moeilijk dat de motivatie afneemt met de jaren dienst.De jonge agent/agente,heeft nog het ideaal 'om het verschil te maken'.Degenen met meer dienstjaren ziet zijn werk steeds maar weer teniet gedaan worden door justitie.Ge moet al een dik vel hebben om dit jaar na jaar te slikken.En de hogere korpsleiding? Dat zijn gewoon politici in uniform,en zijn geen haar beter dan die in de wetstraat.....

 • Elly Snoekx

  Respect voor onze politiemensen! Moet frustrerend zijn al die criminelen die veel te snel terug op vrije voeten zijn. Wijsheid bij de politiek en justitie zijn blijkbaar zoek. Triest!

 • Danny Maenhaut

  Er is op zovele vlakken (onderwijs, politie, verpleging, enz..) weinig of geen respect voor de job. Het enige dat telt zijn regeltjes om met zo weinig mogelijk mensen zoveel mogelijk te laten doen, erbovenop nog een pak administratie, onbetaalde overuren, een snak en een beet, CEO's die te laf zijn om te willen weten wat er gebeurt, enkel met het oog op WINST (en hun eigen goed rapport !!!)

 • Tina Colpaert

  Als ze dan al iemand in hechtenis nemen lopen die al lachend na 1uur hun terug voorbij ik zou die job niet kunnen klop erop tot ze niet meer rechtstaan dat crapuul die dan nog beschermd word!

 • Liesbeth Tippels

  De psychologische belasting van het besef het werk van gangsters te doen!