Steeds meer politici ronselen volmachten in rusthuizen

VTM Nieuws
Zorgnet Icuro, de koepel van de rusthuizen en zorginstellingen, roept rusthuizen op om maatregelen te nemen om te voorkomen dat politici volmachten ronselen bij rusthuisbewoners. Volgens Icuro gebeurt dat bij quasi elke verkiezing.

In het rusthuis van Berlare werden senioren benaderd door een politicus die probeerde meerdere volmachten binnen te halen. De rusthuizenkoepel kent het probleem en vindt dat rusthuizen zoveel mogelijk moeten doen om de bewoners zelf hun stem te laten uitbrengen.

Zelf verantwoordelijkheid nemen

Vlaams minister van Binnenlandse Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) keurt de praktijken ten stelligste af, maar ze neemt geen extra maatregelen. “Elk lokaal bestuur moet zijn verantwoordelijkheid nemen, door bijvoorbeeld een stemhokje in de rusthuizen te plaatsen”, vindt ze.

Eén volmacht per persoon

Vroeger konden politici met een onbeperkt aantal volmachten gaan stemmen. Nu mag elke kiezer maximum nog een volmacht gebruiken. Maar dat is te omzeilen door die volmachten door te geven aan familie of vrienden.
106 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Lydia Appelmans

  Als ze een stemhokje plaatsen zal er wel iemand meegaan om te "helpen"

 • Diana De Wit

  En de politici die dit toepassen een gasboete geven!!!

 • Thiery Vansweevelt

  @Johnny Verhoeven en de andere partijen zijn heilige boontjes zeker. Een beetje eerlijk blijven hé.

 • Christine Laevers

  Welke partijen doen dit dan en waar ? Bejaarden dien je met een stemming niet op te zadelen. Een volmacht vragen is misbruik. Die mensen volgen de actualiteiten niet meer op enkele items na en op enkele individuen na. Heel goed dat dit op tafel komt!

 • van roy jozef

  ge moet niet vragen hoe rot dat wereldje is waar wij o zo democratisch voor mogen stemmen.