Steeds meer live streaming van kindermisbruik

THINKSTOCK
Live streaming van kindermisbruik is niet langer een opkomende trend, het is de ingeburgerde realiteit geworden. Dat blijkt uit een rapport dat Europol vandaag publiceerde. Child Focus roept de autoriteiten op sneller werk te maken van een aangepaste wetgeving.

Bij live streaming worden video- en geluidsopnames live via het internet verspreid. Dat wil zeggen dat als bijvoorbeeld uw kinderen/partner/buurman op vakantie iets opneemt en dat streamt, u dat live kan volgen op het internet.

Onschuldig, maar de praktijk raakt ingeburgerd bij pedofielen die het gebruiken om, al dan niet op eigen aanvraag, kindermisbruik live te volgen vanuit andere landen van de wereld. Dat iedereen die over internet beschikt kan livestreamen, is meteen een van de oorzaken van het probleem, zegt Europol. Het internetgebruik in ontwikkelingslanden breekt immers door, met alle gevolgen vandien.

Na Dutroux was er veel aandacht voor de problematiek, maar nu zou er een versnelling hoger gegaan mogen worden

Dirk Depover (Child Focus)

Bitcoins

Een bijkomend probleem is het onstaan van allerlei financiële transactiesystemen die moeilijk te traceren zijn, zoals bijvoorbeeld bitcoins. Eventuele daders zijn daarmee moeilijk opspoorbaar.

"De nieuwe technologische evoluties, bijvoorbeeld het opslaan van beelden in de cloud en tablets en mobiele telefoons die uitgerust zijn met een mobiele camera, zijn overal beschikbaar en zorgen ervoor dat het heel makkelijk is voor mensen met slechte bedoelingen om van hun criminele gewoontes een zaak te maken", zegt Dirk Depover van Child Focus. "Kindermisbruik kan vanop afstand worden besteld. Straatarme families kunnen hun kind gebruiken om een inkomen te bekomen."

"Tegenover zo'n razendsnelle evolutie moet de overheid een aangepast 'wapenarsenaal' gebruiken", vervolgt Depover. "De wetten moeten aangepast blijven. Na Dutroux was er veel aandacht voor de problematiek, maar nu zou er een versnelling hoger gegaan mogen worden."