Steeds meer leerlingen afwezig wegens ziekte

Een jongetje krijgt een spuitje.
ThinkStock Een jongetje krijgt een spuitje.
Vorig schooljaar heeft 65% van de Vlaamse leerlingen minstens één keer een doktersbriefje ingediend om zijn of haar afwezigheid te wettigen. Vier jaar eerder was dat nog maar 58%. Ook het aantal zelfgeschreven briefjes door ouders neemt gestaag toe.

Een doktersbriefje is nodig als een leerling vier of meer opeenvolgende kalenderdagen ziek is. Hoe ouder, hoe groter de kans dat er zo'n medisch attest aan te pas komt. Waar in het lager onderwijs jaarlijks zo'n 60% van de kinderen minstens één doktersbriefje binnenbrengt, gaat het in de tweede graad van het secundair al om 70% en bij de 18-plussers zelfs om 75%.

Vier keer per schooljaar mogen ook ouders een briefje schrijven. In 2017-2018 was 57% van de leerlingen minstens één halve dag afwezig, 'gedekt' door zo'n kattebelletje, in 2013-2014 gold dat voor 46%. Die stijging valt volgens Vlaams Parlementslid Ingeborg De Meulemeester (N-VA) mogelijk te verklaren door de afschaffing (in 2015) van het verplichte doktersbriefje vlak voor en na schoolvakanties. 
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • karolien van doninck

  kan me iemand mij eens uitleggen waar het verschil zit. Je vertrekt een dag vroeger op het einde van het schooljaar op vakantie, terwijl het dan op school geen lessen meer zijn. En over die klimaatstakers in het midden van het schooljaar, tijdens de lessen, daar word geen woord over gerept! Maar de gewone werkende mens word weer afgestraft.

 • Stan Vankoo

  En wat met de zogenaamde ziektebriefjes om vroeger op reis te gaan? Zijn die ook meegerekend??

 • Bart Wijsdekkers

  @Jan, waarschijnlijk leeft jouw school- die van je kinderen toch- de regels niet na. Je mag als ouder ook een kattebelletje schrijven om te melden dat ze ziek zijn. Misschien best iemand daarover aanspreken als ze dit je verplichten. Om naar huis te gaan, dat hangt af van de situatie. Wanneer het kind niet zelfstandig naar huis kan, of er is geen mogelijkheid tot ophalen, heeft de school verplicht een ziektekamer. Het is wel mogelijk dat het kind dan wel alleen ligt.

 • Christine Dumon

  Moest men een kind een kind laten en genieten van de tijd om te spelen dan zouden ze niet zo vlug thuis blijven ! Wij moesten dat niet proberen. Waren wij ziek moesten we in bed blijven en niet beneden televisie kijken. Ze moeten te snel groot worden en teveel leren dat is nooit goed, dan nog af te vragen waarom al die sport??? wij hadden dat niet nodig we speelden en klommen met mijn broers in bomen maar waar zijn die nu ???

 • jan soons

  en wat met de verplichting die door de scholen aan de ouders wordt opgelegd om een ziektebriefje te schrijven als de school zelf een kind ziek naar huis stuurt? op dat ogenblik is het toch de school die de apreciatiebevoegdheid heeft om te zien of een kind al dan niet in staat is om les te volgen de ouders zijn niet aanwezig in de school: hun aanwezigheid wordt zelfs niet op prijs gesteld zelfs al gaat dit meestal maar om enkele uurtjes na de middag dan nog worden de ouders verplicht