Steeds meer holebikoppels vangen pleegkinderen op

PHOTO_NEWS
Pleegzorg bij holebi's is de jongste drie jaar in populariteit toegenomen. "In 2011 engageerden zes holebigezinnen zich in de pleegzorg", zegt Niels Heselmans van Pleegzorg Vlaanderen. "Een derde van de 105 huidige holebigezinnen, 44 homokoppels en 61 lesbische koppels, rolde pas de afgelopen drie jaar in de pleegzorg." De toename heeft te maken met de moeilijkheden die holebi's ondervinden om buitenlandse kinderen te adopteren, schrijft Gazet van Antwerpen vandaag.

Binnenlandse adoptie kan en gebeurt, maar buitenlandse niet omdat de landen waaruit België kinderen adopteert, adoptie door homo's niet toelaten.

"Holebikoppels die een pleegkind willen opnemen gaan door dezelfde selectieprocedure als heterogezinnen", zegt Heselmans. "Een stabiele thuis geven is altijd het doel, het kind staat centraal."

Ondanks de grote verschillen wordt pleegzorg een alternatief voor de lange en ingewikkelde adoptieprocedure. De meeste holebikoppels kiezen dan ook voor langdurige pleegzorg. Holebikoppels mogen sinds 2006 in ons land een kind adopteren. "Maar in de praktijk kan enkel binnenlandse adoptie", zegt Yves Aerts, coördinator van çavaria, belangenverdediger voor holebi's en transgenders.

Van alle binnenlandse adopties gebeurt meer dan de helft door homokoppels.