Steeds meer Belgen laten zich begeleiden bij het stoppen met roken

thinkstock
Steeds meer Belgen zoeken hulp om te kunnen stoppen met roken. Dat zegt VRT NWS en tabakoloog Els Bosch bevestigt het nieuws. Niet alleen hulpmiddeltjes zoals nicotinepleisters worden ingeroepen, vooral coaching zoals cursussen, groepssessies of begeleiding door een tabakoloog zitten in de lift.

Tijdens de eerste drie maanden van dit jaar werden al meer dan 7.700 rookstopcursussen (deels) terugbetaald, ten opzichte van 6.500 in dezelfde periode in 2018. 

"Je laten begeleiden bij het stoppen met roken is bekender geworden en er heerst steeds minder schaamte over", zegt tabakoloog Els Bosch. "De slaagkans is ook een viervoud dan wanneer je het alleen, 'cold turkey' probeert. Er is niet alleen medische begeleiding, er wordt ook gewerkt aan motivatie en zelfvertrouwen, soms ook in groep. Na drie maanden begeleiding, tijdens de meest cruciale maanden voor herval dus, is 70 procent nog steeds gestopt."

Het profiel van de deelnemers is volgens Bosch erg divers, al ontbreken de jongste generaties nog wat. "Jongeren denken vaak dat het hen zelf wel eens zal lukken en ze ondervinden ook de lichamelijke impact van roken nog niet zo erg", stelt ze. "Wie begeleiding zoekt, heeft vaak al een of meer mislukte pogingen om te stoppen achter de rug. Men is er ook ernstiger mee bezig dan vroeger. Toen was stoppen vaak een vrijblijvend goed voornemen in januari dat al snel werd opgegeven, nu zetten velen in september de concrete stap naar een cursus.”
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • oswald billiet

  .Het kan, zelfs al denkt u van niet. Ik dacht dat ook. Ik rookte een pak per dag en stopte toen ik 78 was. Nu al 8 jaar rookvrij. Wanneer het te erg wordt zuig ik op zo'n vicks inhalertje ( voor de kou) en dat neemt de drang weg. Psychologisch moet ik een pak thuis en in de wagen hebben. Ik moet weten dat ze er zijn maar kom er nooit aan. Dat helpt ongelooflijk en het sterkt je.

 • Wilfried Vanden Berg

  Nogmaals pure geld klopperij . Geld halen uit diegenen die niet sterk genoeg zijn om er zelf mee te stoppen. Deze praktijken zouden moeten bestraft worden . Volgens mij dit heeft niks te maken met medische hulp aan mensen. Puur voor het geld .

 • Gerard Braeckmans

  Ben van het ene moment op het andere gestopt. Zonder noembare problemen. Ik was wel geen persoon die uit zijn bed kwam en achter zijn sigaretten begon te zoeken.

 • leppens victor

  Mr.Wilms,als ex-,,beroeps,,roker kan ik U enkel volledig gelijk geven. Maar enkele snuggeren hebben geld geroken,aan de zwakken van geest om erin te trappen mvg.

 • Wilfried Vanden Berg

  Tabakoloog ? Pure onzin. En geld verspilling . Gewoon s'morgens die eerste sigaret niet pakken . Zo simpel is het . Ben reeds 22 jaar rookvrij . Als je karakter hebt om er mee te beginnen moet je ook maar karakter hebben om er mee te stoppen . Ze hebben nu al een paardenfluisteraar , een honden therapeut , wat gaan ze nog allemaal uitvinden om geld te verdienen ? 15 euro per 30 minuten ? aub zeg .