Steeds meer 65-plussers klussen bij als uitzendkracht

Beeld ter illustratie.
iStock Beeld ter illustratie.
Het aantal 65-plussers dat bijklust, is de afgelopen vijf jaar met bijna de helft gestegen. Dat blijkt uit cijfers van Randstad. De hr-dienstverlener stelt zowel bij de gepensioneerden als bij de werkgevers een mentaliteitswijziging vast.

Dit jaar startten bij Randstad al 820 mensen die ouder zijn dan 65 jaar. Onder hen zijn zelfs enkele 80-plussers. Vijf jaar geleden waren dat er in dezelfde periode nog 553. Ook Federgon, de sectorfederatie van hr-dienstverleners, stelt die stijging vast.

Volgens Randstad zijn er een aantal verklaringen. Eerst en vooral is er schaarste op de arbeidsmarkt. Daardoor hebben werknemers nood aan extra mensen en zijn ze bereid om 65-plussers in te schakelen.

Daarnaast is ook de mentaliteit van 65-plussers veranderd. Ze zijn geboren na de Tweede Wereldoorlog en groeiden op in een consumptiemaatschappij. Het loon dat ze na hun pensioen inleveren, willen ze compenseren door een paar dagen per week bij te klussen. Er is een groot verschil met hun ouders, die nog sober leefden en rond kwamen met hun pensioen, legt Randstad uit.

Ten slotte maakte een aangepaste wetgeving het voor gepensioneerden gemakkelijker om te werken na hun pensioen. Bovendien mogen ze zelfs onbeperkt bijverdienen en is het systeem van de flexi-jobs ook voor hen toegankelijk, besluit de hr-dienstverlener.
46 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peeters Freddy

  Ik doe niks nimeer. Mijn pensioen is goed maar de maand is één week te lang.

 • Ludovic De Beuckeleer

  met de laagste pensioen van Europa voor zoveel jaren werk moet je wel blijven werken . de politiekers steken het liever in hun zakken dan de bevolking te geven waar ze recht op hebben , een waardig pensioen.

 • Joske Verbrugge

  Dit zal met den tijd nog stijgen.Kan men ook zeggen hoeveel politiekers er bij zijn,want na 25 jaar een politieke ambt uitgeoefend te hebben heeft die al een volwaardig politiek pensioen

 • Dirk Van Den Bossche

  Als ik met pensioen ga , dan zal het zijn om van het leven te profiteren en zeker niet om als uitzendkracht van 78 jaar de jobs van jongeren af te nemen.

 • raf peeters

  Van moeten ,de meesten komen niet rond met hun pensioen en dat zal wel de enige reden zijn.