Starterspakket Marokkaanse migranten zet kwaad bloed

PHOTO_NEWS
De Marokkaanse gemeenschap is woedend op Vlaams minister Geert Bourgeois. "In zijn nieuwe 'starterspakket' voor migranten schildert hij Marokkanen af als achterlijke beesten", zegt Noureddine Farihi, beter bekend als Mo uit 'Thuis'. "De brochure en het bijbehorende filmpje zijn betuttelend en staan vol vooroordelen." Onterechte kritiek, zegt Bourgeois in Het Laatste Nieuws. "De grote meerderheid van hen ís nu eenmaal erg onwetend over onze normen en waarden".

'Iemand psychisch of lichamelijk pijn doen, ook uw partner of uw kinderen, is verboden.' Het is maar één van de vele opmerkelijke - en voor Marokkanen aanstootgevende - zinnetjes uit het nieuwe 'Starterspakket Migreren naar Vlaanderen'.

Vlaams minister van Integratie Geert Bourgeois (N-VA) vloog deze week speciaal naar Casablanca om de eerste exemplaren eigenhandig uit te delen. Op de persconferentie ter plekke was al felle kritiek te horen bij lokale journalisten. Maar ook de Marokkaanse gemeenschap in Vlaanderen laat van zich horen. "Ik heb de brochure gelezen en de video bekeken", zegt acteur Noureddine Farihi.

"Andere planeet"
"Geert Bourgeois denkt blijkbaar dat Marokkanen op een andere planeet wonen. Een die ver, héél ver achter de zon ligt. Het is triestig."

Elk jaar migreren 2.500 Marokkanen naar Vlaanderen en Brussel in het kader van gezinsvorming en -hereniging. Van de Belgische staat krijgen ze een geldig visum, Vlaanderen is bevoegd voor hun integratie. Eenmaal op Vlaamse bodem moeten ze een inburgeringscursus volgen, waarbij de studie van het Nederlands centraal staat. Maar Bourgeois wil het integratieproces nog vroeger op gang trekken en ontwikkelde samen met de Koning Boudewijnstichting een starterspakket voor migranten die op het punt staan naar onze regio te verhuizen.

De minister vindt de scherpe kritiek onterecht. "Ik nodig meneer Farihi en andere Marokkanen in Vlaanderen uit om alles eens rustig uit te klaren. Maar zij zijn natuurlijk niet de doelgroep voor wie dit pakket ontwikkeld is. Uit een studie van vorig jaar weten we dat een grote meerderheid van de gezinsmigranten werkloos is én erg onwetend over de normen en waarden die in Vlaanderen gangbaar zijn. Wij vinden de bewoordingen dan ook niet betuttelend, maar eenvoudig en bevattelijk. Perfect afgestemd op de doelgroep."

www.migreren.inburgering.be


De video op migreren.inburgering.beNoureddine Farihi, jarenlang Mo Fawzi in Thuis.
VRT 2008 - Bart Musschoot Noureddine Farihi, jarenlang Mo Fawzi in Thuis.
Enkele passages uit Migreren naar Vlaanderen
’’Veel Vlamingen staan heel vroeg op. Sommigen zelfs om 3 uur. Je nog eens omdraaien ’s morgens kan niet’’
’’Vlamingen zijn stipt. Als je met iemand een afspraak maakt, vergeet die dan niet en wees op tijd’’
’’Het regent vaak in België. Je moet altijd je paraplu meenemen. En best ook een warme trui’’
’’Iemand psychisch of lichamelijk pijn doen, ook uw partner of uw kinderen, is verboden’’
’’Het gebeurt niet vaak dat getrouwde zonen of dochters inwonen bij hun ouders of schoonouders. Koppels proberen zo snel mogelijk als gezin alleen te gaan wonen’’
’’Een godsdienst opleggen aan anderen mag niet’’