Stankoverlast na aanvaring op Schelde bij Antwerpen

Bij het scheepsongeval vrijdagnacht op de Schelde is styreen gelekt, een brandbaar oplosmiddel. Dat kan een sterke geurhinder veroorzaken. Gevaar voor de gezondheid is er niet. De gemeentelijke rampenfase is afgekondigd. Vanavond wordt de resterende hoeveelheid styreen overgepompt. Dat meldt de stad Antwerpen.

Aanvankelijk was het de bedoeling het schip eerst naar land te leiden en tegen de kaai te leggen, maar daarvoor is het nog te instabiel. De geurhinder houdt intussen aan, maar er werden geen schadelijke waarden gemeten in de omgeving.

De aanvaring gebeurde kort voor middernacht ter hoogte van de Schaar van Valkenisse, tussen de bocht van Bath en Terneuzen, op het grondgebied van Nederland. Aanvankelijk leek er geen probleem en vaarden beide schepen door. Kort daarna bleek dat het schip richting Antwerpen toch schade had opgelopen. Van de elf tanks styreen aan boord bleken er drie beschadigd.

In totaal kwam er na de botsing met een ander schip 135 kubieke meter styreen vrij uit de getroffen riviertanker. Styreen is een transparant, brandbaar oplosmiddel dat te vergelijken valt met verf of polyester. In hoge concentraties kan het schadelijk zijn voor de gezondheid, maar de metingen geven tot nu toe zeer lage concentraties aan die ver beneden dat schadelijke niveau liggen. De geurhinder kan de komende uren wel nog aanzienlijk blijven, afhankelijk van de invloed van wind en getijden.

De lading styreen die zich nog in de tanks van het binnenschip bevindt, wordt vanaf zaterdagavond - allicht rond middernacht - overgepompt. Die operatie zal zowat 72 uur in beslag nemen. Mogelijk ontstaat er dan ook tijdelijk nieuwe geurhinder.

De mogelijke impact van het incident op het milieu blijft intussen onduidelijk, zo is zaterdagmiddag bij de stad vernomen. Er wordt nog volop onderzocht of en hoe het gelekte styreen kan verwijderd worden.

BELGA

De stankoverlast laat zich voelen in ons land en in de Nederlandse provincies Brabant en Zeeland. Styreen kan bij aanraking schadelijk zijn voor de huid. Verwacht wordt dat het styreen ook op de kust aanspoelt. Daarom wordt geadviseerd niet in de buurt van het water te komen. Ook wandelingen met huisdieren aan de kust in Nederland en in het Verdronken Land van Saeftinge worden afgeraden.