Stalking mondt jaarlijks tientallen keren uit in moord

Shutterstock
Maandenlang werd een 36-jarige vrouw uit Heule (Kortrijk) gestalkt door haar ex-vriend, tot die haar gisteren doodstak op een carpoolparking in Deerlijk. Helaas is het verhaal van Jill Himpe geen alleenstaand geval. In ons land zijn elk jaar 150 moorden - goed voor één op de tien - gelinkt aan partnergeweld.

Bijna altijd worden die moorden voorafgegaan door stalking. Daarop staan straffen tot 2 jaar cel. “De politie is goed opgeleid om risico’s in te schatten, maar ze moet gevolg geven aan élke klacht, bijvoorbeeld met voorlopige hechtenis”, zegt criminologe Anne Groenen. “Vooraleer de zaak bij het gerecht belandt, gaat immers veel tijd voorbij. En aan mogelijkheden tot therapie - nodig om onderliggende factoren zoals een alcoholprobleem of persoonlijkheidsstoornis aan te pakken - is er een gebrek.”

Volgens Liesbet Stevens van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen kan de samenleving op verschillende momenten ingrijpen. “Maar we maken er gewoon geen prioriteit van.” Elk jaar krijgt de politie 22.000 klachten binnen over belaging (waaronder stalking valt). Minister van Gelijke Kansen Nathalie Muylle (CD&V) is alvast van plan om het ‘stalkingsalarm’, momenteel nog een Gents proefproject, federaal uit te rollen zodra enkele technische kwesties verholpen zijn.

Gisteren nog werd de 36-jarige Jill Himpe uit Wevelgem vermoord door haar ex, die haar al maanden terroriseerde.
27 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marc Spandel

  't Is net zoals met de antipestwet. Hij staat mooi op papier, maar als je er beroep op doet, dan bestaat de 'bescherming' niet in de praktijk en krijgen de pesters verder vrij spel tot ze hun slachtoffer de put hebben ingekregen. Daarna komt de rechter met de conclusie 'dat je klacht niet formeel was' en alles wordt met de 'Belgische' mantel der liefde toegedekt!

 • Guido Verbist

  Stop met die experten die altijd de gemakkelijkse weg kiezen en de politie fouten aansmeren.Bij voorgaande bedreigingen,stalking, zonder gevolgen, gaan de parketten weinig ondernemen.Dus een administratieve aanhouding en betrokkene mag beschikken.Bij ernstige misdrijven zullen er wel gerechtelijke aanhoudingen geschieden en de verdachten zijn verleden uitgediept worden,waar dan regelmatig gelijkaardige feiten naar voor komen.Spijtig !

 • Kristine Delacourt

  Er zal nooit iets tegen gebeuren want het brengt niets op.

 • Tina Colpaert

  Ooit gestalkt geweest 1x zelfs door vrouw 1jaar die mijn toen nu ex wou en 1x door vent 3maand waar ik 1x mee date had niet meer wou en meneer kon dat niet verdragen...politie kon ook niks doen waren maar woorden en geen daden heb toen geantwoord geen probleem neem zelf heft in eigen handen en door die ook terug te bedreigen zijn ze gestopt!

 • bart vansteenkiste

  niet enkel vrouwen worden lastig gevallen maar ook mannen zijn slachtoffer van vrouwen in mindere maat maar die zijn er ook. zoals al iemand aan gaf zeer snel straffen en goed straffen , ik zou al die mensen eens laten voelen hoe het zit aan de binnen kant van de tralies met 5 jaar effectief en 5 jaar onder voor behoud = 10 jaar onder toezicht , geen plaats ze maken wel plaats . maar het parket faalt , want u mag zeer veel uitsteken voor ze ingrijpen ZEER VEEL ...