Stakingsijver groter in Wallonië en Brussel dan in Vlaanderen

Betoging van de gele hesjes in Brussel in november 2019: ze protesteerden onder meer tegen economische ongelijkheid, woekerwinsten bij multinationals en klimaatonverschilligheid.
Baert Marc Betoging van de gele hesjes in Brussel in november 2019: ze protesteerden onder meer tegen economische ongelijkheid, woekerwinsten bij multinationals en klimaatonverschilligheid.
Er werd het voorbije jaar, net als de jaren daarvoor, beduidend meer gestaakt in Wallonië en Brussel dan in Vlaanderen. Dat blijkt uit cijfers verzameld door het Europese vakbondsinstituut ETUI.

Wallonië was vorig jaar goed voor 143 stakingsdagen per 1.000 werknemers. In Brussel waren dat er 119 en in Vlaanderen 87. Sinds 2016 - toen werd gestart met het oplijsten van stakingsdagen volgens plaats van tewerkstelling - wordt meer gestaakt in Wallonië en Brussel dan in Vlaanderen.

Volgens Kurt Vandaele, onderzoeker bij het European Trade Union Institute, is dat wellicht het gevolg van het protest tegen de regering-Michel, die in Wallonië en Brussel minder legitimiteit kende dan in Vlaanderen. "De socialistische partij zat er in de oppositie, waardoor er meer protest was tegen het rechtse regeringsbeleid".

Maar ook het verleden en een andere vakbondscultuur spelen ongetwijfeld een rol. "In Wallonië en Brussel wordt traditioneel sneller naar het stakingswapen gegrepen. In Vlaanderen zijn de vakbonden wat meer afwachtend."

Het voorbije jaar 2019 kende 442.311 stakingsdagen in België: 20.063 meer dan in 2018. Die vielen overwegend in het eerste trimester, toen er een nationale staking voor meer koopkracht plaatsvond. Dat cijfer ligt qua stakingsdrukte in lijn met het voorbije decennium.
13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Paul Boutsen

  Als de European Trade Union Institute als reden daarvoor opgeeft dat dit door de regering Michel komt, is dit dus toegeven dat het politieke stakingen waren, zonder dat de echte Waalse werknemers erom vroegen. Als ze zo blijven voordoen stel ik me de vraag hoe Wallonië zal rondkomen na 2024.

 • William Van den Berghe

  Er wordt daar inderdaad meer gestaakt EN minder gewerkt . Dat is allang geweten.

 • Francois Jonckheere

  Zoals altijd dus !!

 • marc tamar

  Daar willen ze gewoon niet werken maar krijgen.

 • Walter Decock

  Als we kunnen tellen is dat in Wallonië bijna het dubbele, en dat met een groot arbeidslozen probleem. Proficiat, de werkgevers zullen dit zeer positief ervaren.