Stakingsacties bij luchtverkeersleiders blijven duren: morgen mogelijk “zware impact” op vliegverkeer

Photo News
De aangekondigde stakingsacties van de luchtverkeersleiders hebben vandaag minieme vertragingen bij passagiersvluchten veroorzaakt. Voor morgen wordt meer hinder verwacht. Skeyes spreekt van “een zware impact, ook voor passagiersvluchten”.

Maandag kondigden de vakbonden ACV-Transcom en VSOA aan dat er de komende dagen hinder mogelijk was op de verschillende luchthavens in ons land. Dat deden ze na een zoveelste verzoeningsvergadering met de directie van skeyes, over tal van problemen binnen het bedrijf. Concreet hebben vandaag per shift een vijftal personeelsleden in het luchtverkeersleidingscentrum CANAC2 gestaakt. Door de onderbezetting waren er vertragingen mogelijk, maar op Brussels Airport bleven die alvast tot een minimum beperkt, zo bevestigde een woordvoerster van de luchthaven.

Volgens skeyes zou er vannacht tussen halftwee en kwart voor vier even geen vliegverkeer mogelijk zijn, en zouden er ook morgenochtend “restricties” zijn, “door de zeer beperkte capaciteit van luchtverkeersleiders”. Woordvoerder Dominique Dehaene: “De precieze gevolgen blijven onduidelijk maar we verwachten wel een zware impact, ook voor passagiersvluchten.”

Volgens persagentschap Belga zouden de laatste stakingsacties uitgaan van de Gilde van Luchtverkeersleiders, een beroepsvereniging. Gisteren kondigde het VSOA al aan dat er acties mogelijk waren. ACV-Transcom zei deze morgen acties te zullen verharden. “Concreet zullen vanaf vandaag de personeelsbezettingen verminderd worden zodat de andere personeelsleden voldoende rust kunnen nemen. Er zullen dus heel wat vertragingen gemaakt worden”, klonk het in een persbericht. Beide vakbonden hebben een stakingsaanzegging lopen.
16 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • John Ulmer

  Voor 7000 euro moet je met werkdruk kunnen omgaan. Zoniet is dat loon niet te verantwoorden

 • David Pittevils

  Mohamed, ik zou niet willen dat de vliegers die s'nachts toekomen en vertrekken over mijn tenen zouden rijden hoor, je zou verschieten!

 • Marinka Dumon

  Als ik eens het vliegtuig neem, zou ik graag uitgeruste verkeersleiders en piloten in de shift hebben. (Al moet ik toegeven dat ik het regelmatig "gijzelen" van reizigers niet echt kan waarderen).

 • Marie Vandam

  Al die jaloezie hier over die mensen hun loon ! Ik zou zeggen ga het dan ook is doen...ach nee daarvoor zijn de meeste hier niet slim genoeg.. ik geef deze mensen gelijk er moet dringend iets aan het bestuur van dat bedrijf gedaan worden!

 • luc vansuyt

  Terecht, veiligheid boven alles !!