Stakingsacties bij federale politie: “Besparingen hebben weerslag op werking, met gevolgen voor welzijn personeel”

Beeld ter illustratie. laboranten van de federale politie komen aan op een plaats-delict.
Marc De Roeck Beeld ter illustratie. laboranten van de federale politie komen aan op een plaats-delict.
De christelijke vakbond ACV heeft een stakingsaanzegging ingediend bij de federale politie. Dat meldt de Franstalige omroep RTBF en de vakbond bevestigt het nieuws. Tussen 9 december en 2 januari kunnen er acties zijn. Een andere vakbond diende eerder al een stakingsaanzegging in bij de wegpolitie, maar over een andere kwestie.

ACV protesteert met de stakingsaanzegging tegen het uitblijven van een reactie van de directie op een studie over welzijn op het werk. Daaruit bleek onder meer dat een agent op de vijf al het slachtoffer was van discriminatie en dat een politieagente op de vier met ongewenste intimiteiten werd geconfronteerd. De christelijke vakbond vraagt naar eigen zeggen al sinds april om oplossingen.

ACV diende de stakingsaanzegging alleen in, maar de psychosociale problematiek houdt ook de andere vakbonden bezig. "Wij willen ook duidelijkheid over een aanpak en maatregelen", zegt voorzitter Carlo Medo van NSPV. Volgens hem hebben besparingen een weerslag op de werking van sommige diensten, met gevolgen voor het welzijn van het politiepersoneel. 

Ook VSOA, de grootste politievakbond, zegt dat de reactie van de directie traag op gang komt. "Op 19 december zijn we wel uitgenodigd door de directie voor uitleg. We verwachten dan een plan", aldus nationaal ondervoorzitter Vincent Houssin.

Wegpolitie

VSOA diende twee weken geleden al een stakingsaanzegging in bij de wegpolitie. De vakbond eist maatregelen om de veiligheid op de snelwegparkings te verbeteren. "Er moeten structurele maatregelen komen", zegt Houssin. Hij klaagt dat de wegpolitie te veel bezig is met transmigratie, wat niet haar kerntaak is. Aanvankelijk zou de aanzegging gelden van 29 november tot 2 januari, maar de startdatum werd intussen verschoven naar 5 december. Woensdag is er nog overleg gepland over de problematiek.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Robert DE REU

  Zich bezighouden met transmigranten brengt natuurlijk niets op voor vadertje staat, kost alleen maar, maar vrachtwagens tegenhouden en alles uitpluizen tot een paar centimeter te veel uitstekende lading, brengt vele duizentjes in de kas.

 • Walter Wouters

  Justitie in België is zoek, in Nederland past men de straffen toe die criminelen krijgen, hierdoor meer dan 30% criminalitieit meer dan in Nederland;;;;..

 • bert triau

  Nva gesteld hé ! Hespwas toen minister van binnenlandse zaken !

 • Marc Spandel

  Ik heb ervaring met het omgekeerde. Twee agenten die mij (gewone burger) al meer dan 6 jaar bewust discrimineren omdat ik meer dan 6 jaar geleden 'gewaagd' had een van hen op het spreekwoordelijke matje te laten roepen. Ik heb voor deze week een afspraak gemaakt met een commissaris en de twee betreffende agenten om een einde te proberen maken aan die pesterijen, via een 'goed' gesprek.

 • Ludo Hermans

  Gelijk hebben ze! Wanneer wordt eindelijk de onschendbaarheid van criminelen opgeheven? En, Justitie, waarom zouden criminelen zich "inhouden" voor jullie?