Stakingsaanzegging gevangenissen blijft van kracht ondanks belofte van aanwerving preventieadviseurs

De gevangenis van Brugge
epa De gevangenis van Brugge
De stakingsaanzegging bij de gevangenissen ingediend door ACV en ACOD blijft van kracht, ondanks de belofte van minister van Justitie Koen Geens om meer preventieadviseurs aan te werven. Dat zegt Filip Dudal van ACV vanavond.

De vakbonden trekken naar eigen zeggen al sinds 2013 aan de alarmbel over het tekort aan preventieadviseurs in de Belgische gevangenissen. Ze hadden daarover deze namiddag overleg op het kabinet van minister Geens. "Er zijn ons beloftes gemaakt om meer mensen aan te werven", legt Dudal uit. "In april worden daarvoor examens georganiseerd en nadien moeten de kandidaten een opleiding volgen. Die duurt ongeveer één jaar."

De gevangenissen moeten dus nog langer dan een jaar wachten vooraleer er nieuwe preventieadviseurs bij komen. "Dat zal nog veel problemen veroorzaken", benadrukt Dudal. Hij haalt het voorbeeld van Oost- en West-Vlaanderen aan. "In de zeven gevangenissen in die twee provincies werkt één preventieadviseur. Dat is veel te weinig. Zeker als je weet dat ook de grote gevangenissen van Brugge en Gent daarbij horen."

Voorts moeten de huidige preventieadviseurs een hoger loon krijgen. "De overheid moet beseffen dat preventie kostenbesparend is en moet dus meer investeren in preventie", aldus Dudal.

De stakingsaanzegging van ACV en ACOD blijft van kracht. "Als er geen afdoende antwoorden komen op onze eisen, sluiten we acties niet uit", aldus Dudal.
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Eddy De Smedt

  Spijtig voor alle criticasters dat ze zich zo uitlaten en dat zonder kennis te hebben van de sector.... het is en blijft in België zolang het mij maar niet overkomt maar als het bij een ander gebeurd kan het me niet schelen

 • patrick morel

  Straks hebben we meer cipiers dan gevangenen en nog staken. Overheidsvakbonden hebben dit landje bijna om zeep geholpen en ze volharden in hun boosheid. Nachtdienst in de gevangenis en overdag bijberoep in de bouw, je moet daarvoor goed kunnen slapen.

 • ron platteeuw

  allé de volgende !!

 • Jan De Bisschop

  Ze sluiten akties niet uit?? Ah ja, 't is bijna kerst- en nieuwjaarsperiode he, net als elk jaar...

 • Francis Potters

  Overal zijn er preventieadviseurs tekort maar ook een correcte verloning ontbreekt