Staking treinbegeleiders - bonden en directie rond de tafel

De treinbegeleiders van Brussel-Zuid, Charleroi, Bergen, La Louvière en Saint-Ghislain hebben vanochtend het werk neergelegd. Dat zegt de beheerder van het spoorwegnet Infrabel. Zowel in Wallonië als in Vlaanderen zijn de gevolgen voelbaar, al is de hinder sinds vanmorgen wel wat afgenomen.

In Charleroi werken 33 van de 51 treinbegeleiders, in La Louvière werkt er eentje van de zeventien. In Brussel zijn 44 van de 122 treinbegeleiders aan de slag, in Bergen acht van de negentien en in Saint-Ghislain vier van de veertien.

Op de lijn Brussel-Bergen rijdt een op de vijf treinen. Tussen Brussel en Charleroi rijden er twee op de vijf. De helft van de treinen is in beweging op de lijn Namen-Brussel.

Ook in Vlaanderen is er hinder. Volgens de laatste stand van zaken reden er op de lijn Brussel-Leuven 75 pct van de treinen, tussen Brussel en Antwerpen 80 pct, tussen Brussel en Turnhout 75 pct en tussen Antwerpen en Turnhout ook 75 pct.

De staking is vermoedelijk het gevolg van een nieuw geval van agressie vrijdag in Brussel-Centraal. Directie en vakbonden zitten ondertussen al rond de tafel. (belga/sps)