Staking Ivago voorbij: grote kuis in Gent begonnen, "maar de problemen zijn niet van de baan"

De staking bij de Gentse afvalintercommunale Ivago is voorbij. Vandaag reden de ploegen opnieuw uit, voor het eerst deze week.
Sabine Van Damme De staking bij de Gentse afvalintercommunale Ivago is voorbij. Vandaag reden de ploegen opnieuw uit, voor het eerst deze week.
In Gent zijn de ophaaldiensten van Ivago aan de grote kuis begonnen na meer dan drie dagen staking. Het personeel is gevraagd overuren te draaien om het opgestapelde vuilnis in te zamelen. Het zal wel enkele dagen duren voor alle afval in de straten zal verdwenen zijn.

Onder een druilerige hemel rijden vanmiddag zowat 120 personeelsleden uit in tientallen ophaal- en veegwagens doorheen het Gentse stadscentrum. Waarnemend burgemeester Martine De Regge (sp.a) heeft gevraagd om prioriteit te geven aan het toeristische stadscentrum nadat de resten huisvuil onder de broeierige temperaturen een risico veroorzaakten voor de volksgezondheid.

Het Ivago-personeel is gevraagd om overuren te presteren, maar het is niet duidelijk hoeveel werknemers op die vraag ingaan. Een deel van het ophalend personeel geeft aan bereid te zijn tot 22 uur vanavond te werken om de inhaalbeweging voor mekaar te krijgen. Omdat interim-krachten niet ingezet kunnen worden tijdens een staking, zullen zij pas morgen voor versterking zorgen.

Ivago hervat de huisvuilophaling in Gent.
Gianni Barbieux Ivago hervat de huisvuilophaling in Gent.

Vanmiddag werd de sociale vrede bij de afvalintercommunale hersteld na verzuchtingen over het wederzijds respect tussen directie en personeel. Ook de drukkende temperaturen en een tijdelijk gebrek aan capaciteit bewogen het personeel begin deze week tot de arbeidsonderbreking.

De druk op de vakbonden was enorm opgedreven. Het opvorderingsbevel van waarnemend burgemeester Martine De Regge (sp.a) lag klaar, maar was nog niet betekend. Als de staking was doorgezet, dan zouden er ploegen zijn opgevorderd om de stad op te ruimen.

Gianni Barbieux

"De staking is voorlopig opgeschort, maar de problemen zijn niet opgelost", zeggen Peter Wieme en Anne-Marie Nollet van de Christelijke en de Liberale vakbond ontgoocheld. Zij insinueren dat er politieke belangen hebben gespeeld, en dat de socialistische vakbond onder druk van de Gentse politiek overstag is gegaan. Een smeerboel in het centrum, 2 maanden voor de verkiezingen is immers geen reclame voor het stadsbestuur. 

"We hebben de garanties dat er op korte termijn opnieuw wordt samengezeten, onder meer om een ander personeelsbeleid te bespreken. Anders staan we hier over 6 maanden terug, want de problemen rond respect slepen hier al jaren aan." Zes maanden zal het vermoedelijk niet duren tot de volgende staking. In september zijn er bij Ivago cao-onderhandelingen, en meestal zorgen die ook voor een verhitte sfeer.

Sabine Van Damme
Sabine Van Damme
BELGAONTHESPOT
Gianni Barbieux
Gianni Barbieux
Gianni Barbieux199 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Catherine MISTIAEN

  Afvalophaler: it's a dirty job maar iemand moet het doen. Als men ophaalpersoneel zoekt bij iVAGO, zet dan in de vacaturetekst: "Deze job is essentieel, elementair en onmisbaar. Onze ophalers worden dan ook met het nodige RESPECT behandeld."

 • Rik Bogaert

  Moest Termont niet de kaart van de Gentenaar trekken? Of was hij op reis met Picquer?

 • luc verriest

  Het leek hier meer te gaan om een strijd tussen de verschillende vakbonden. En ja, een gebrek aan respect. Maar zo voelen de gedupeerde horeca mensen uit het Gentse het ook aan, na de zoveelste staking van Ivago. Zij overwegen meer en meer om over te stappen naar de concurrenten op de private markt.

 • Jan Pauwels

  Met statiegeld 25 procent minder afval = 25 procent minder problemen en... het werkt in Duitsland.

 • Patrick Verbelen

  Paul Voets, ongepast om die mensen te beschuldigen van werkschuw volk. Je moet die job niet onderschatten, zwaar labeur onder een hoog tempo. In de verlof periode is er altijd te weinig personeel. Voor je nog eens commentaar geeft, loop eerst een dag mee.