Staking in opvangcentra asielzoekers

PHOTO_NEWS
Er wordt gestaakt in vijf opvangcentra voor asielzoekers van Fedasil, het federaal agentschap voor de opvang van asielzoekers. De bonden protesteren tegen de geplande besparingen bij het agentschap. Dat bevestigt ACV-secretaris Hilde De Leeuw.

De vakbondsactie gaat door in de centra van Geldenaken, Broechem, Kapellen, Poelkapelle en in het Klein Kasteeltje. Er staan stakingsposten opgesteld, aldus de vakbondsvrouw.

Aanleiding van de actie van het vakbondsfront zijn de besparingsplannen bij Fedasil, waar 20 miljoen euro moet worden bespaard. "Er moet inderdaad worden bespaard, maar dit gebeurt zonder sociaal overleg", klaagt De Leeuw aan. Fedasil wil volgens de bonden het centrum van Sint-Pieters-Woluwe sluiten op 1 januari. Ook zou de dienst catering worden geprivatiseerd en zou de bewaking 's nachts deels worden uitbesteed aan een bewakingsfirma. "Maar de asielzoekers hebben schrik van uniformen, we vrezen voor het uitbreken van rellen", aldus nog de ACV-secretaris over die uitbestedingsplannen.

Volgens Fedasil zelf werd vandaag in zowat alle zeventien opvangcentra gestaakt en was de actie dus niet beperkt tot de vijf genoemde centra. In totaal nam 31 procent van de personeelsleden daaraan deel, aldus een woordvoerster van het agentschap.