Staking in gevangenissen (voorlopig) voorbij

Stakingspiket aan de gevangenis van Dendermonde.
Geert De Rycke Stakingspiket aan de gevangenis van Dendermonde.
In de gevangenissen zijn de cipiers deze ochtend om 6 uur zoals aangekondigd weer allemaal aan het werk gegaan na een staking van 32 uur. Dat zegt de woordvoerster van het Gevangeniswezen, Kathleen Van De Vijver. De vakbonden voerden actie tegen het personeelstekort in de gevangenissen.

Afgelopen nacht hadden heel wat cipiers het werk al hernomen. "Sinds 6.00 uur functioneren alle gevangenissen weer normaal", aldus Van De Vijver. 

In Vlaanderen had de actie meer succes dan in Wallonië. Uit cijfers bleek dat bij ons 75,89 procent van de cipiers aan het werk bleef, ten zuiden van de taalgrens ging het om 83,91 procent.

De bonden ACV en ACOD zijn nu hun achterban aan het bevragen over het laatste voorstel van minister van Justitie Koen Geens om de problemen op te lossen. ACV zal maandag een standpunt innemen, ACOD dinsdag. "Het is erg waarschijnlijk dat wij nog aanpassingen zullen vragen", zegt Robby De Kaey van de socialistische bond.

Als er geen schot in de zaak komt, dreigen de vakbonden nog met een nieuwe 24 urenstaking op 9 februari.
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • patrick morel

  Straks zijn er meer cipiers dan gevangenen.

 • Gerard Braeckmans

  "In Vlaanderen had de actie meer succes dan in Wallonië." Tja, het is maar te bezien hoe je de zaak benadert natuurlijk.

 • Patrik De Weirdt

  De vakbonden beweren dat het overgrote deel van de cipiers achter hun acties staat, doch slechts 1/4 in Vlaanderen en 1/5 in Wallonië heeft mee gestaakt. hoog tijd dat men de macht van de vakbonden aan banden legt.

 • Jan Van Overveldt

  Zoals reeds eerder vermeld zaterdag à 150% zondag 200%, natuurlijk gaan die niet staken. Privatiseer heel het gevangeniswezen, is doodsimpel, moet je alleen lef voor hebben. Organisaties zoals CAW staan dan wel op hun achterste poten. Maar net CAW heeft een spaarpot van 4.000.000 miljoen Euro belastinggeld opgepot. Dat is nog altijd "ONS" geld.

 • roland peeters

  De werklust straalt ervan af!