Staking in gevangenissen van start

(Archiefbeeld) Staking gevangenis van Vorst.
Baert Marc (Archiefbeeld) Staking gevangenis van Vorst.
In de Belgische gevangenissen is vandaag om 22 uur een 24 urenstaking gestart. Ze is een initiatief van de christelijke en de socialistische vakbond, die protesteren tegen een hele reeks aanhoudende problemen in de gevangenissen. Er is morgen een onderhoud gepland op het kabinet van minister van Justitie Koen Geens (CD&V). 

De twee grootste vakbonden in de sector, ACV en ACOD, zijn misnoegd dat de regering-Michel "voortdurend heeft gesnoeid in de werkings- en personeelsbudgetten van het gevangeniswezen". Ze wijzen op verschillende aanhoudende problematieken, zoals het personeelstekort, de overbevolking, gebrekkige infrastructuur en de minimale dienstverlening die Geens wil invoeren in de gevangenissen. Ze willen ook alvast een "duidelijk signaal" geven aan de volgende federale regering.

De socialistische vakbond zal op vier plaatsen stakingsposten oprichten. De christelijke vakbond blaast donderdag om 12.30 uur verzamelen aan het kabinet van Justitie in Brussel, waar er ook een onderhoud is gepland.

In de Vlaamse gevangenissen loopt de staking morgen om 22 uur af, aan Franstalige kant kan ze tot vrijdagochtend om 6 uur duren. 
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Kristof Theys

  Werner Overdulve, Ron van der Sneppen, ik nodig jullie uit om eens een maand mee te draaien in de gevangenis. Met de huidige overbevolking, de huidige infrastructuur, en de huidige kans om ons verlof op te nemen. Daarna mag je je (ongetwijfeld objectieve) mening nog eens geven. En oh ja, ik doe mijn job doodgraag, en ben zelfs fier om te zeggen dat ik penitentiair bewakingsassistent be. (cipier in de volksmond)

 • danny janssens

  Aan allen die het zo een fantastische job vinden waarom solliciteren jullie dan niet? Toch maar liever de profiteur uithangen in die salariswagen zeker?

 • Ron van der Sneppen

  Nergens, maar dan ook nergens in de privé wordt zoveel gestaakt als het gevangeniswezen, de lijn, het spoor, etc. Als ze denken dat ze te hard moeten werken voor hun geld en later riante pensioen, dat ze dan in de privésector werk zoeken. Maar ja dan ist wel harder werken voor later een kleiner pensioen.

 • Jef Denijs

  Criminelen uitwijzen en migratiestop om overbevolking in de toekomst te vermijden. De samenstelling van de gevangenisbevolking zegt genoeg.

 • Jan De Bisschop

  Inderdaad Werner, een wel bekend en terugkerend patroon van misbruik van stakingsrecht, precies zoals je het stelt.