Staking De Lijn: hier ondervindt u vandaag hinder

belga
Vandaag is het de vierde stakingsdag van de drie vakbonden bij De Lijn, en er is opnieuw hinder op het volledige net. "Het beeld is vrij gelijklopend met de voorbije dagen, maar nu met implicaties op zowel het stads- als het streekvervoer", aldus Astrid Hulhoven, woordvoerster van De Lijn. Deze namiddag zijn minder chauffeurs aan het werk dan 's ochtends. Dat betekent dat op vele plaatsen de hinder voor reizigers nog is toegenomen. De hinder verschilt sterk in de verschillende regio's, wij geven een overzicht.

ANTWERPEN

De hinder op dit moment het grootst in de provincie Antwerpen. Slechts 15% van de chauffeurs is uitgereden. Ook in de stad Antwerpen zelf rijdt maar 15 procent van de bussen. De trams doen het wat beter: 1 op 3 tramchauffeurs is momenteel aan de slag.

OOST-VLAANDEREN

Ook in Oost-Vlaanderen is het bus- en tramverkeer deze ochtend verstoord. De hinder is het grootst in de stadsnetten van Aalst en Gent. De belbussen rijden zoals gepland. In de Vlaamse Ardennen is de impact beperkter, maar in  Sint-Niklaas rijdt slechts een derde van de bussen.

In Gent wordt slechts de helft van het tramnet bediend, aan een lagere frequentie. Tramlijn 1 rijdt vanmorgen om de 30 minuten. Tramlijn 4 rijdt op de as UZ-Muide met een frequentie van 40 minuten. Op tramlijn 2 en de as Gentbrugge Moscou-Muide van tramlijn 4 is vanmorgen geen bediening.

VLAAMS-BRABANT

In Vlaams-Brabant kunnen reizigers vanmorgen rekenen op ongeveer een derde van het normale aanbod. De hinder is het grootst in het Pajottenland, in het noorden van de provincie gaat het wat beter. De pendelbussen vanuit Werchter naar de stations van Leuven en Aarschot rijden normaal.

Alleen belbus 707 rijdt niet uit, alle andere belbussen in Vlaams-Brabant zijn beschikbaar.

WEST-VLAANDEREN

Ook vandaag is de dienstverlening van De Lijn in West-Vlaanderen verstoord. In Oostende rijdt 1 op de 3 stadsbussen, in Brugge is 1 op de 2. Het stadsnet Roeselare is normaal. Slechts 10 % van de stadslijnen in Kortrijk rijdt. In regio Brugge rijdt  ongeveer 75 % van de streeklijnen, aan de kust  zo'n  65% en in de streek van Kortrijk-Roeselare-Ieper ongeveer de helft van de bussen.

De Kusttram ondervindt sterke hinder: er rijdt er slechts een om het uur. Vanaf 20.30u rijden er helelemaal geen Kusttrams meer. Ook de Kusttramwinkels zijn gesloten. Je kan best reizen met een sms-ticket, m-ticket of een Lijnkaart uit een ander verkooppunt.

LIMBURG

De dienstverlening in Limburg is opnieuw sterk verstoord door de staking. Ongeveer driekwart van de bussen is deze morgen uitgereden. Op de streeklijnen is de dienstverlening heel onregelmatig. Ook op de standsnetten van Genk, Hasselt, Sint-Truiden en Tongeren rijden er beduidend minder bussen dan op een gewone weekdag.

Op de belbussen is er hinder in Borgloon, Heers, Wellen, Tessenderlo, Beringen, Dilsen-Stokkem, Maasmechelen, Sint-Truiden, Gingelom en Heers.

Reizigers vinden de actuele en gedetailleerde stand van zaken via www.delijn.be.