Staking De Lijn brengt feestbussen op oudejaarsnacht in gevaar

Archiefbeeld ter illustratie
Klaas De Scheirder Archiefbeeld ter illustratie
Het is nog onduidelijk hoe groot de impact van de aangekondigde acties van de socialistische vakbond bij De Lijn tijdens de eindejaarsdagen zal zijn. Wat wel vaststaat: het ACOD heeft een stakingsaanzegging ingediend voor de periode van 30 december tot 3 januari.

De Lijn zegt zelf nog geen zicht te hebben op de hinder door de staking. Ook over de extra ritten op oudejaarsavond kan De Lijn weinig zeggen. De impact kan dan meevallen, want de andere vakbonden doen niet mee met de staking en De Lijn schakelt voor die ritten ook onderaannemers in. De vervoersmaatschappij hoopt haar reizigers volgende week meer duidelijkheid te kunnen geven.

Bij ACOD klinkt het dat de actiebereidheid groot is, maar de impact zal wellicht verschillen van regio tot regio. ACOD laat leden vrij om te kiezen of ze een of meerdere dagen het werk neerleggen. Enkel in West-Vlaanderen is beslist dat de chauffeurs niet zullen staken met oudejaar en Nieuwjaar, zegt de lokale secretaris Guido Steelandt. Limburgs secretaris Stan Reusen schat dan weer dat 10 à 12 procent van de ritten in zijn provincie niet gereden zal worden.

Onvrede 

Het rommelt al een tijdje bij Vlaamse openbaarvervoermaatschappij. Vorige maand was er ook al een staking, die in Vlaams-Brabant zelfs meerdere dagen aanhield. Volgens ACOD toont de directie zich nog altijd niet bereid om oplossingen uit te werken voor verschillende problemen. In een pamflet aan het personeel klaagt de vakbond dat de directie niet wil gaan luisteren naar de mensen op het terrein. 
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Fernand Costermans

  Bij de lijn geen ambtenarenatatuut voor alle duidelijkheid.De buschauffeurs zijn arbeiders.

 • danny janssens

  Normaal, er is ook geen reden om te feesten

 • Leo Kaya

  Nu er eens passagiers zijn voor de bussen, willen de chauffeurs niet rijden.

 • Joan Lute

  Proficiat aan het meest incompetente bedrijf van België dat tijdens niet stakingsdagen veel diensten niet waarborgt en waar minder validen almaar meer door chauffeurs hun rit geweigerd wordt. In Oostende zegt de lijn letterlijk dat personen met een handicap profiteurs zijn en niet op openbaar vervoer thuishoren.

 • Serge Aernoudt

  De chauffeurs hebben groot gelijk. De CEO 's kunnen het toch eens voor iets minder doen zeker.