Staking Brugse afvalintercommunale houdt aan

VTM Nieuws
Zoals de onderhandelingen bij de Brugse afvalintercommunale IVBO nu lopen, ziet het er naar uit dat de staking minstens een volledige week zal duren. Het directiecomité zal pas morgen een nieuw voorstel van de vakbonden bekijken. Dat meldt het vakbondsfront.

Vorige week donderdag legden de werknemers het werk neer, en zoals het scenario nu loopt, houdt de staking zeker tot donderdagochtend aan. Vanochtend verwierp het personeel een een voorstel van het directiecomité. 's Middags kwamen de bonden met een tegenvoorstel, maar directeur Pieter Vijncke zal het voorstel pas morgenavond aan zijn directiecomité voorstellen.

Eerder werd bij IVBO al bijna een miljoen euro bespaard. "Bijkomend dient het personeel 90 minuten per week langer te presteren voor dezelfde verloning als vandaag. Met andere woorden, het personeel levert op jaarbasis 75 uren loon in. In euro omgerekend geeft het personeel een geschenk van 650 euro netto-inkomen aan IVBO, met de lasten erbij komt dit op ongeveer 1300 euro zuivere besparing voor IVBO per kop op jaarbasis. En zelfs daarmee zijn de mensen nog akkoord", omschrijft Serge Meeuws, nationaal voorzitter van VSOA.

"Maar de directie is dus niet gehaast om een einde te maken aan de staking. Ze koos om de acties nog eens 24 uur te laten duren. Dat de vennoten hierdoor een dag langer moeten wachten voor het ophalen van het huisvuil kan de directie geen barst schelen", meent Meeuws.