Staking ACOD Spoor van start gegaan

belga
De staking van ACOD Spoor is om 22 uur van start gegaan. De socialistische overheidsvakbond organiseert de "reactiedag" in de openbare diensten, tegen de "stiefmoederlijke" behandeling van de openbare sector. Traditioneel zal vooral het openbaar vervoer hinder ondervinden.

Volgens de socialistisch overheidsvakbond - de christelijke en liberale vakbonden doen dinsdag niet mee - is de regering al drie jaar bezig met een bewust afbraakbeleid van de openbare sector. De vakbond wijst bijvoorbeeld op de chronische onderfinanciering van de openbare diensten en regeringsplannen om het ambtenarenstatuut af te bouwen of minimale dienstverlening in te voeren.

Zwaar verstoord treinverkeer verwacht
Concreet zijn er verscheidene stakingsaanzeggingen ingediend in de verschillende sectoren bij het ACOD. Dat is het geval bij het spoor. De NMBS verwacht zich dan ook aan zwaar verstoord treinverkeer, waarbij ook de internationale treinverbindingen dreigen getroffen te worden.

De staking veroorzaakt deze avond voorlopig beperkte hinder voor het treinverkeer. Enkel op de lijn Luik-Hoei ligt het verkeer volledig stil, zo meldt Dimitri Temmerman van de NMBS. "Verder zijn er geen lijnen die volledig stilliggen of waar seinhuizen onderbemand zijn." Er werden naast die op de lijn Luik-Hoei, wel nog vijf treinen geschrapt. Het gaat om treinen tussen Brussel-Noord en Oudenaarde, Gent en Schaarbeek, Brussel-Zuid en Ottignies, Brugge en Blankenberge en ook tussen Blankenberge en Brugge.

"Voor morgen blijft de situatie voorlopig moeilijk om te voorspellen. Het is afwachten tot de ochtendspits", zegt Temmerman. "We blijven wel waarschuwen voor zwaar verstoord verkeer en roepen reizigers dan ook op om zich nog vóór hun vertrek naar het station goed te informeren via onze kanalen."


25 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Karel Van Beeck

  Met dank aan deze asociale N-VA-regering!

 • Piet Beukenoot

  Wou dagje thuiswerken, maar Proximus wil precies ook wat mee staken of er iets van meepikken want mijn internetverbinding doet het niet en via 4G zou het hen nogal opbrengen... Toeval?

 • Jan Huysmans

  Waarom altijd het openbaar vervoer ? Pak de multinationals die zo goed als geen belastingen betalen.

 • Luc Pauwels

  Zoals verwacht weer domme reacties op deze site, zoals joan lute, de acties gaan voornamelijk over pensioenen die te laag zijn, is dat de schuld van het ACOD ? Ik zou denken van deze associale regering. En wat betreft de staking uit luiheis, stakersvergoeding bedraagt 30 euro, ik denk dat diegene die werken een pak meer krijgen.

 • Marco Vercauteren

  Di Rupo, Termont, Crombez,.... hebben het weer mooi bedisseld achter de schermen.ACOD die zitten met hun burgers en leden Niks in! Want 90% van hun leden hebben ook last vd staking. Dut is oas ondemocratisch en afbraakpolitiek!