Stakende buschauffeurs eisen duidelijkheid over dienstroosters

BELGA
"Met deze staking eisen de chauffeurs in de stelplaatsen Tienen en Tielt-Winge duidelijkheid over de dienstroosters na de geplande verhuis van de stelplaats in Tienen naar Tielt-Winge en Leuven", aldus Sven Desmedt (ACLVB). De liberale vakbond diende als enige een stakingsaanzegging in. Volgens Desmedt zouden vanochtend slechts één of twee bussen uitgereden zijn. Dominique Renders van De Lijn heeft het over zes werkwillige chauffeurs in Tienen en twee in Tielt-Winge.

Het lijstje met buslijnen in het Hageland waarop de dienstverlening verstoord is, werd ondertussen uitgebreid. Terwijl er eerder sprake was van een verstoring op de lijnen 370-376 op de as Diest - Leuven, 22 Tienen - Budingen - Diest, 23 Tienen - Budingen - Sint-Truiden en 313 Tienen - Sint-Truiden, is er volgens een nieuw persbericht van De Lijn Vlaams-Brabant ook hinder op de lijnen 24 Tienen - Kortenaken en 310 Leuven - Holsbeek - Aarschot. Vijfenzeventig procent van de schoolbussen in de regio reed vanochtend uit en zal deze namiddag ook de terugrit van school naar huis verzekeren.

Aanleiding van de staking is ongerustheid over de impact van de sluiting van stelplaats Tienen op de dienstroosters. De directie van De Lijn herhaalt dat ze de actie niet begrijpt "aangezien reeds afspraken en akkoorden gemaakt zijn die ook zeker zullen worden nagekomen". Ook de christelijke vakbond ACV Openbare Diensten zei eerder dat de stakingsactie "compleet zinloos" is.

Dienstroosters
"De Lijn komt haar afspraken niet na. In het akkoord dat in september vorig jaar over deze verhuis was afgesproken, liet De Lijn uitschijnen dat de verhuis dit najaar een feit zou zijn en dat over de details zes maanden op voorhand zou worden gecommuniceerd. Op een recente ondernemingsraad heeft men gezegd dat het waarschijnlijk januari 2016 wordt, maar nog steeds weten de chauffeurs niets over hun toekomstige dienstroosters. De verhuis zal de grootste impact hebben op de stelplaats van Tielt-Winge en ook daar wil men weten waar men aan toe is", aldus Desmedt.

De vakbondsman wijst erop dat een dergelijke verhuis een grote impact heeft op het privéleven van de chauffeurs, die om die reden voldoende tijd moeten krijgen om zich voor te bereiden. "Zo zullen een aantal mensen zich bijvoorbeeld anders moeten organiseren op vlak van kinderopvang en stellen anderen zich vragen of ze een tweede auto moeten kopen. De directie van De Lijn weigert hierover echter overleg, terwijl de geruchtenmolen op volle toeren draait. De chauffeurs zouden natuurlijk het liefst hun huidige dienstroosters behouden", zegt de liberale vakbondsman nog.

Misplaatst
De Lijn Vlaams-Brabant vindt de staking van de chauffeurs in Tienen en Tielt-Winge om duidelijkheid te bekomen over de dienstroosters na de verhuis van de stelplaats Tienen "heel misplaatst". "Er werd met de vakbonden reeds een akkoord bereikt over een kader hoe we dit gaan aanpakken. Pas als er een beslissing is over de sluitingsdatum van de stelplaats van Tienen kunnen er in overleg dienstroosters opgemaakt worden", aldus De Lijn-woordvoerster Dominique Renders.

"We zullen ons houden aan onze belofte om minimaal zes maanden op voorhand te communiceren over die sluitingsdatum, zodat we vervolgens nog tijd genoeg hebben om met de vakbonden te onderhandelen over de opmaak van de dienstroosters. De chauffeurs willen in de praktijk de diensten behouden die ze vandaag hebben, maar dat kunnen we op dit ogenblik niet voor 100 procent garanderen. Er is momenteel ook geen nieuw sociaal overleg gepland omdat we de vakbonden vandaag hierover niets meer kunnen vertellen", klinkt het nog.