Stagiair verkracht bejaarde (71) in rusthuis twee dagen op rij

Illustratiefoto.
iStock Illustratiefoto.
Een twintiger staat terecht voor het tweemaal verkrachten van een 71-jarige vrouw in een rusthuis in Noord-Limburg. Hij was er als stagiair bejaardenzorg aan het werk. De openbare aanklager in de Hasseltse correctionele rechtbank heeft vandaag een celstraf van 24 maanden gevorderd. De man ontkende de feiten.

Het eerste misbruik vond plaats op 14 januari 2017. Die ochtend ging de stagiair de vrouw wassen. De jongeman zou gezegd hebben dat ze mooie borsten had, waarna hij haar met zijn vingers in de schaamstreek bepoteld had. 

Naar eigen zeggen had hij zalf aangebracht aan haar vagina, omdat hij een rode huid had vastgesteld. Hij had hiervoor geen handschoenen gebruikt en hij had dat ook niet afgetoetst bij een verpleegkundige of bij het ander personeel. Het diensthoofd van de betrokken afdeling zei bovendien dat er met mevrouw niets aan de hand was. Er was dus ook geen sprake van een infectie.

Een dag later, op 15 januari, zou de twintiger ook zijn geslachtsdeel gebruikt hebben om de vrouw te misbruiken.

Ongeloof

De vrouw, die na een operatie voor een hersentumor in het rusthuis was beland, vertelde haar man en haar zoon wat er gebeurd was. Aanvankelijk geloofde de man niet wat zijn echtgenote verteld had, omdat ze soms dingen kon fantaseren. De zoon had de verklaring van zijn moeder echter opgenomen met zijn telefoon en was ermee naar de politie gestapt.

Het openbaar ministerie is overtuigd van het verhaal van de vrouw. Op haar maandverband was een zwak positief dna-spoor van de jongeman aangetroffen. Hij wist naar eigen zeggen niet hoe zijn sperma daar terecht was gekomen. Hij verklaarde wel dat hij 's morgens seks had gehad met zijn vriendin. 

De verdediging vroeg in de eerste plaats de vrijspraak of ondergeschikt een opschorting van straf, waarvoor het openbare ministerie een gunstig advies verleende. De jongeman ontkende de feiten en vroeg de vrijspraak. De uitspraak volgt op 4 oktober.
17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dolores van Veirdegem

  Ik heb zelf stage gedaan en daar gebruiken ze dus indd maandverband voor urineverlies... de mensen met commentaar dat ze dit raar vinden voor oude mensen mogen ook rap in een rusthuis terechtkomen zodat ze weten dat je dit daar moet dragen. Amai ze, dacht dat de mens toch slim was. Die jongen zelf niet meer laten verder doen met de richting. Dat hij maar iets anders zoekt om te studeren

 • Shelsey Van Vaeck

  Jim en Josepha nog nooit gehoord dat oudere dames en ook mannen een inco of maandverband dragen voor urineverlies...

 • jan swaenen

  Mensen maandverband niet voor hetgene wat jullie denken er zijn op oudere leeftijd andere dingen waar dit voor gebruikt wordt, wat een kortzichtige mensen zeg. Aan al de betweters wacht tot jullie zo oud zijn als het al lukt!!!schandalig van die gast, wat een simpel zielig ventje!!

 • Marina Van de Wiele

  Zulke zaken maken me echt boos, te veel en te vaak hoor je tegenwoordig over misbruik van bejaarden...deze personen zijn al zo zwak en te vaak worden ze door het personeel of de Directie nog niet eens gelooft...Zulke personen of beter gezegd, maniakken die hier misbruik van maken, kan de straf niet zwaar genoeg zijn... geen pardon, laat staan verzachtende omstandigheden... !! En stel maar 1 oplossing voor : bejaarde dames niet door mannelijk personeel laten wassen, ...probleem opgelost !!!

 • JEF JOOSSENS

  Jan Maarten, niet zwanzen he, dan mag hij nog seks gehad hebben met zijn vriendin, hoe komt dan dat sperma op dat maandverband? Heeft hij dat in zen eigen broek gestoken?