Stadfinanciën Gent onder controle en er wordt verder geïnvesteerd

De stad Gent heeft het dienstjaar 2009 afgesloten met een algemeen resultaat van 71 miljoen euro en komt daarmee op hetzelfde peil als in 2006. Het resultaat verminderde met 14,9 miljoen euro ten opzichte van 2008. "Dat wisten we echter op voorhand en lag binnen de ingecalculeerde voorspellingen", zei schepen van Financiën Christophe Peeters (Open Vld) tijdens de toelichting van het meerjarig financieel beleidsplan 2010-2014 deze middag.

Het resultaat bevindt zich volgens de schepen perfect binnen de opmaak van de budgetcontrole. De stad zal in de periode 2010-2014 op vlak van personeelskosten binnen de afspraken blijven van het meerjarenplan dat eind vorig jaar werd opgemaakt.

Er zal wel geïnvesteerd worden in extra personeel voor de dienst feestelijkheden en burgerzaken. "Globaal genomen vermindert het personeelsbestand maar dat is ook logisch", aldus Peeters. "Een aantal taken zoals schoonmaken hebben we uitbesteed en de helft van onze werknemers zal binnen 10 jaar op pensioen gaan."

Daarnaast zal de stad blijven investeren in projecten zoals de heraanlegging van pleinen in de binnenstad en het Gentse Sint-Pietersstation. De investeringen omvatten een bedrag van een half miljard euro waarvoor onder meer de leningslasten verder moeten worden opgebouwd. "Ondanks de crisis hebben we toch ons beleidsprogramma kunnen realiseren. Dit is de zwaarste investeringslegislatuur in de geschiedenis van Gent", zei burgemeester Daniël Termont (sp.a). Tussen 1988 en 1994 werd er weinig geïnvesteerd, pas vanaf 1995 is de stad Gent zwaar beginnen investeren. (belga/ypu)

Christophe Peeters
UNKNOWN Christophe Peeters