Stad Gent over eerder onderzoek naar omstreden Toporovski-kunst: "Dit had een ander licht op de zaak kunnen werpen"

MSK-directeur Catherine de Zegher (rechts) samen met schepen van Cultuur Annelies Storms.
Foto James Arthur MSK-directeur Catherine de Zegher (rechts) samen met schepen van Cultuur Annelies Storms.
De stad Gent reageert verrast op het bestaan van eerder onderzoek door het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) naar werken aangebracht door Igor Toporovski, de man die ook eigenaar is van de controversiële werken in het Gentse museum MSK. "Dit had een ander licht op de zaak kunnen werpen", klinkt het.

Gisteren kwam aan het licht dat het KIK enkele jaren geleden al in aanraking kwam met Toporovski. Er waren toen ook twijfels over Russische avant-gardewerken. Maar nadat MSK-directrice Catherine de Zegher besloot werken uit de collectie te exposeren in oktober van 2017, greep niemand in. Gisterenavond werd De Zegher tijdelijk uit haar functie ontzet. "Eerstdaags" wordt een waarnemend directeur aangesteld.

Externe audit

Mogelijk bestond geheimhoudingsplicht over het onderzoek dat het KIK enkele jaren geleden uitvoerde. "Het zou goed zijn mocht het KIK in zo een geval toch kunnen ingrijpen", vindt schepen van Cultuur Annelies Storms. Of het vooronderzoek door Catherine de Zegher volgens het boekje is verlopen en het KIK werd gecontacteerd, kan het stadsbestuur niet zeggen. Het wacht op een externe audit, waaraan het lot van De Zegher is gekoppeld.

Ondertussen schrijft de krant De Morgen dat het MSK zijn licentie als museum kan verliezen, een beslissing die genomen wordt door het departement Cultuur van de Vlaamse regering. "We hebben een aanvraag ingediend als Vlaamse erfgoedinstelling, zoals elk museum. We wachten het advies af", klinkt het in Gent. Er wordt ook onverstoord verder gewerkt aan de grote Van Eyck-tentoonstelling die voor 2020 in het Gentse MSK gepland is. 
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • william Masson

    Dat krijg je met jobkes van groen en rood.

  • vanaeken jokke

    Als ge daar wat personen deponeert zoals dat bij SPA en Groen de gewoonte is eerst de vriendjes.De nodige diploma's en kennis van zaken zijn voor die partijen bijzaak.

  • pascal de bruycker

    Ongelooflijk dat zoiets kan voorvallen , om niet te spreken wat dat allemaal kost aan de belastingbetaler...Hoe dat dit niet eerder voorafgaandelijk is ontdekt...In huidige tijden van technologie en kennis nog zo om de tuin geleid worden... Wat is nog soortgelijk voorgevallen en dat men niet opgemerkt heeft ?