Stad Brussel gaat Vossenplein niet heraanleggen

Protest op het Vossenplein tegen de geplande parking.
PHOTO_NEWS Protest op het Vossenplein tegen de geplande parking.
Het plan voor een parking onder het Vossenplein in de Brusselse Marollenwijk houdt stand, maar het plein zou er hetzelfde blijven uitzien. Dat zei schepen van Openbare Werken Els Ampe (Open Vld) vandaag op een persconferentie van de MR- en Open Vld-fracties in de Brusselse gemeenteraad.

In het oorspronkelijke plan zou het Vossenplein aangepakt worden door de privépartner die de parking moet bouwen. Veel critici waren bezorgd dat het karakter van het plein op die manier verloren zou gaan.

Eén van de redenen die hierbij werd aangehaald was dat een privébedrijf om economische redenen goedkope materialen zou gebruiken. "We gaan dit waarschijnlijk niet doen", zegt schepen Ampe nu. "Als de mensen het zo willen, laten we het plein beter zoals het is."

Het mobiliteitsplan dat de stad in november voorstelde omvatte de aanleg van vier ondergrondse parkings. Met het plan voor een parking onder het Vossenplein haalde de stad zich op geen tijd een omvangrijke protestbeweging op de hals, maar tijdens een woelige zitting van de gemeenteraad werd het circulatieplan toch goedgekeurd.

Toch is het protest twee maand later nog niet verstomd. "We zijn niet doof voor de kritiek die we krijgen", zegt Els Ampe. "Hier en daar pikken we er elementen uit om de bestaande plannen aan te passen. Maar de grote lijnen blijven ongewijzigd."

In mei zou de stad een privépartner aanduiden voor de bouw van de parking. Daarna volgen nog tal van proceduremogelijkheden voor belanghebbenden. "Ik zal wel het 'bête noire' blijven, maar in het algemeen belang ben ik daar wel toe bereid", aldus nog de schepen.

PHOTO_NEWS