Stad Antwerpen stuurt persrichtlijnen per ongeluk naar pers

Het Antwerpse stadhuis.
BELGA Het Antwerpse stadhuis.
Eerste les in communicatie: wees open en transparant. De Antwerpse stadsdiensten hebben dat iets te letterlijk genomen. Deze middag kreeg zowat het hele journalistenbestand via mail de richtlijnen hoe de stadsmedewerkers met de pers dienen om te gaan. 

Tientallen journalisten ontvingen niet enkel de persbriefing van het laatste schepencollege, maar ook 24 pagina's met tips en advies voor de stadsmedewerkers. 

Zo wordt hen onder meer aangeraden om op voorhand een kernboodschap te bepalen en die waar mogelijk te herhalen. "Antwoord kort maar volledig op vragen van journalisten en ga dan via een 'bruggetje' over naar je eigen boodschap", klinkt het advies. Of hoe je constructief rond de pot draait. Liegen is uit den boze, maar "je hoeft wel niet altijd alles te vertellen".

Ook na het interview professioneel blijven, is de boodschap, en vooral geen commentaren off the record leveren. De Ideale Wereld-woordvoerder Lander Cobbaert is in Antwerpen geen lichtend voorbeeld. 

"Belangrijk: zorg dat de relatie met de pers goed blijft", klinkt het nog. Misschien nog vrijblijvend advies voor een update van de nota: check steeds goed de bijlagen als je een mail verstuurt.
15 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • JAN krommentak

  man jullie moesten eens weten , zwijgplicht weet u horen zien en zwijgen !

 • JAN krommentak

  U moest eens weten ! elke ambtenaar is onderworpen aan zwijgplicht , spijtig genoeg ! maar voor de rest is dit een volledig vrij en democratisch land met recht van spreken

 • Jean De Grande

  Ik had die regels wel eens willen zien in de tijd van janssens. Daar werd liegen verplicht op straffe van ontslag.

 • roland peeters

  Een goed voorbeeld van communiceren is het etentje geweest,ergens hebben we de deontologische regels verkeerd ingeschat,maar over de reden van het etentje gaan we niet meer uitwijden.Misschien komt het ooit eens in een boek ter sprake,zoals in Gent.

 • Jo Bosman

  Liegen maag niet maar de hele waarheid vertellen ook niet. Wat klopt er hier niet ?