Stad Antwerpen bereidt schoolverlaters voor op arbeidsmarkt

De stad Antwerpen wil samen met een aantal partners de schoolverlaters beter voorbereiden op hun eerste stappen op de arbeidsmarkt. Daartoe werd vandaag een samenwerkingsprotocol 'Schoolverlatersplatform' ondertekend. In het kader van het protocol worden de komende maanden 18 Schoolverlatersdagen georganiseerd waarop 2.553 schoolverlaters de nodige informatie zullen krijgen voor een vlotte overgang van de schoolbanken naar de arbeidsmarkt.

Krachten gebundeld
Het idee voor het samenwerkingsprotocol zag vorig jaar het levenslicht toen verschillende partners (stad Antwerpen, VDAB, ABVV, ACV, ACLVB, RVA, PWA en Levanto) beslisten om onder de vleugels van het RESOC Antwerpen (regionaal sociaaleconomisch overlegcomité) samen te werken in het Schoolverlatersplatform Antwerpen. De voorbije jaren tekenden deze organisaties elk een eigen aanbod uit voor de schoolverlaters in de Antwerpse regio. Door hun krachten te bundelen, willen de platformpartners het bereik vergroten en de informatie naar deze jonge doelgroep volledig maken.

Interactieve sessies
In de maanden maart, april en mei worden 18 Schoolverlatersdagen georganiseerd voor zowel leerlingen van het 6de en 7de jaar secundair onderwijs (ASO, TSO en BSO) en hun leerkrachten. Gedurende een halve dag worden de leerlingen in interactieve sessies voorbereid op hun intrede op de arbeidsmarkt. Tijdens verschillende werkgroepen krijgen de jongeren bijvoorbeeld basistips over solliciteren, een kennismaking met de VDAB en informatie over de combinatie werken en studeren.

Het Schoolverlatersplatform koestert nog heel wat plannen voor de nabije toekomst. Zo wil men in het najaar werk maken van een aanbod op maat van leerlingen in het buitengewoon secundair onderwijs en het deeltijds onderwijs. (belga/sd)