Stabiliteit is belangrijker dan coalitie, vindt cdH-voorzitter Maxime Prévot

Maxime Prévot bleef zo'n drie kwartier bij de koning.
BELGA Maxime Prévot bleef zo'n drie kwartier bij de koning.
Het cdH wil dat er in de eerste plaats een stabiele regering komt. Dat verklaarde partijvoorzitter Maxime Prévot bij zijn aankomst aan het Paleis. Prévot was de eerste partijvoorzitter die tijdens de nieuwe audiëntieronde, na het ontslag van Koen Geens, op het Paleis werd uitgenodigd.

"Wat telt, is niet zozeer de coalitie, maar de stabiliteit die de regeringscoalitie kan bieden", stelde Prévot. "Wat dit land nodig heeft, is een stabiele regering. Alle formules 'à la Potigny' (naar het MR-parlementslid dat door haar vertrek de Waalse regering van MR en cdH enkele jaren geleden deed struikelen, red.) die maar één zetel op overschot hebben, bieden geen duurzame oplossing.” Prévot verwees daarmee allicht ook naar een coalitie zonder de PS

De Franstalige humanisten willen niet meegaan in een verhaal van ‘fronten’, zoals het Vlaams front waartoe N-VA-voorzitter Bart De Wever oproept. "De frontale benadering bedaart de gemoederen niet en zorgt niet voor oplossingen", vindt Prévot. Hij kijkt zelf naar het centrum van het politieke speelveld om oplossingen te vinden. 

"Al maanden zijn de grote partijen niet in staat oplossingen te vinden. In dit land zijn het altijd de centrumpartijen geweest die stabiliteit en oplossingen brachten. In die geest ga ik naar de koning".

Geen verklaringen van Almaci

Groen-voorzitster Meyrem Almaci vertrok aan het koninklijk Paleis zonder verklaringen af te leggen. Het boek “De meeste mensen deugen” van Rutger Bregman lag wel prominent op het dashboard van haar deelauto. Vandaag is het enkel nog N-VA-voorzitter Bart De Wever die op de koffie komt bij de koning.

Sp.a-voorzitter Conner Rousseau wordt morgen om 9 uur op het Paleis verwacht. Een uur later is het de beurt aan zijn MR-collega Georges-Louis Bouchez (MR) en om 11 uur volgen de Ecolo-covoorzitters Rajae Maouane en Jean-Marc Nollet. De koning wil de consultaties woensdag afronden.

Groen-voorzitster Meyrem Almaci.
BELGA Groen-voorzitster Meyrem Almaci.2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • lieve vanderstraeten

    Awel zie dan af van de financieringswet, dan is er geen probleem meer!

  • Marianne Van den Lemmer

    Stabiel? Laten we even lachen. Na de volgende verkiezingen gaan we uiteen! Ieder zijn eigen inkomsten en uitgaven.