Staatsveiligheid waarschuwt voor extreemrechtse burgerwachten: "Aanslagen zijn niet uit te sluiten"

Archiefbeeld.
Photo News Archiefbeeld.
De Belgische Staatsveiligheid waarschuwt voor een mogelijk nieuw onrustwekkend fenomeen in ons land: extreemrechtse burgerwachten in steden en gemeenten die patrouilleren om burgers te "beschermen tegen vluchtelingen". Volgens minister van Justitie Koen Geens (CD&V) staan "meerdere tientallen" radicaal-rechtse individuen klaar om mogelijk geweld te gebruiken. Dat schrijven de kranten van Sudpresse.

Minister van Justitie Geens zegt in een antwoord op een parlementaire vraagt dat de veiligheidsdiensten in ons land, maar ook in het buitenland, sinds de aanslagen van Parijs en Brussel in 2015 en 2016 een toename zien van het aantal extreemrechtse activisten en hun activiteiten. De Staatsveiligheid schat dat er in ons land meerdere tientallen extreemrechtse activisten mogelijk bereid zouden zijn om geweld te gebruiken of om de wet te overtreden op basis van hun ideologie, zo waarschuwt de minister van Justitie.

De Staatsveiligheid houdt bijvoorbeeld boodschappen op sociale media in het oog, maar ook racistische incidenten tegen bijvoorbeeld asielcentra en moskeeën.  "Aanslagen vallen nog steeds niet uit te sluiten", zegt Geens, hoewel er tot nu toe nog geen gewelddadige acties van extreemrechts zijn genoteerd.

De extreemrechtse activisten zijn niet enkel in steden als Antwerpen, Brussel, Gent, Mechelen en Charleroi actief, maar ook in "landelijke gebieden in Oost- en West-Vlaanderen, Limburg, Luik en Brussel", klinkt het nog. 

Bovendien maakt de Staatsveiligheid zich zorgen over een nieuw fenomeen dat ze observeert: extreemrechtse burgerwachten die patrouilleren in de straten met als zelfverklaard doel het "beschermen van de lokale bevolking" tegen vluchtelingen. Die burgerwachten komen er na oproepen om zich te bewapenen tegen "de dreiging van een steeds groeiende islam". Geens verwijst bijvoorbeeld naar de aanval door zes leden van de extreemrechtse Franstalige partij Nation op een Poolse dakloze in Brussel.

De Staatsveiligheid heeft als een van haar basistaken het in het oog houden van extremistische fenomenen. Daaronder valt ook extreemrechts en extreemlinks.
638 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Don Tessers

  Extreem rechts maakt de MSM van, zulke burgerwachten vindt je in de Balkan en voormalig Oost Duitsland. De burgerwachten die hier op wijkinitiatief zijn opgericht zijn gewone normale mensen die willen waken voor inbraak en verkrachtingen voorkomen, want met de invasie van migranten zijn de criminele cijfers de hoogte in geschoten en die twee staan in verband met elkaar.

 • Gino Denil

  Gewapende milities hoeven niet. Geen linkse, geen rechtse en geen religieuze. De overheid moet het monopolie hebben op geweld en ordehandhaving. Maar dan om de vrijheid en de veiligheid van de burger te vrijwaren. Niet op die te knechten.

 • marcel mampaey

  VLAAMS BELANG is een verloren stem probeer nva meer dan 50 procent te halen dan kunnen ze niet meer tegengewerkt worden door hun eigen coalitie zoals peters en consoorten anders speel je in de kaart van groen.

 • Geert Vlasschaert

  Zoals reeds vermeld, als de politiek niet durft dan moet de burger maar ingrijpen, ik heb er eigenlijk wel begrip voor.

 • Jan Van Rompaey

  Ik denk dat vele mensen dat stilletjes hopen maar niet durven zeggen.