Staatsveiligheid waarschuwt reizende Belgen voor spionage

"Verwijder uw simkaart en batterij als u uw smartphone ergens moet achterlaten", is een van de tips die de Staatsveiligheid meegeeft.
thinkstock "Verwijder uw simkaart en batterij als u uw smartphone ergens moet achterlaten", is een van de tips die de Staatsveiligheid meegeeft.
Voor de eerste keer brengt de Staatsveiligheid een brochure uit om Belgen specifiek te waarschuwen voor ­spionage en beïnvloeding vanuit het buitenland. Dat schrijft Het Nieuwsblad vandaag.

"De doelgroep zijn reizende Belgen met enige functie in de publieke sector of in het bedrijfsleven. Maar iedereen die op reis gaat en op zijn privacy staat, kan er zijn voordeel mee doen. ­Bepaalde landen vinden je nu eenmaal interessanter dan je zelf denkt te zijn", klinkt het bij de Staatsveiligheid. 

De brochure omvat bovenal tips over wat de reiziger moet doen om zijn smartphone of laptop te beveiligen, zodat niemand kan 'meelezen'. De basisrichtlijnen: "Bescherm uw paswoorden" en "controleer uw privacy-instellingen op sociale media en scherm uw persoonsgegevens af". Die basisrichtlijn geldt voor elke buitenlandse reis, ook naar bevriende landen.

Voor de minder bevriende landen volgen extra tips die het label "medium" of "high" meekrijgen, naargelang het gevaar dat ermee verbonden is. Enkele voorbeelden: "Verwijder uw simkaart en batterij als u uw smartphone ergens moet achterlaten", "maak geen verbinding met openbare wifi-netwerken" of "laad uw toestel niet op via openbare usb-oplaadpunten". 

China en Rusland

Die laatste tips gelden voor reizen buiten de Europese Unie. Hoewel de Staatsveiligheid in haar folder niet expliciet zegt in welke landen we extra aandachtig moeten zijn, lijkt het er - gezien de jaarrapporten van onze inlichtingendienst - vooral op dat we op onze hoede moeten zijn in landen als China en Rusland. "In het algemeen gaat het om landen met heel 'offensieve' inlichtingendiensten", is de enige verduidelijking die de Staatsveiligheid geeft.
48 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marc Spandel

  Net zoals de pot de ketel verwijt, verwijten spionnen andere spionnen!

 • ANN LIMBOS

  Niks meenemen. Rustige vakantie.

 • Luc Lepoudre

  Wat een kolder. De Navo-landen zijn altijd de experten geweest op dit domein. Dat ze nu schrik krijgen van de anderen, van de "slechterikken", is op zich geen slechte evolutie.

 • Luc Hindrix

  Laat ons niet vergeten dat Amerika de Iphone van Merkel heeft gehackt om vrolijk mee te luisteren. Apple Amerika's grootse spionagetoestel! Dan maar over het betere Huawei klagen, niks spionagesoftware, nooit bewezen, het enige dat zeker is dat het betere en goedkopere toestellen zijn! Google spioneert mee met Android, enz. Google is dan ook Amerikaans ...

 • Yves Cordy

  "Haal SIM kaart EN batterij uit het toestel"?, maar de meeste nieuwe toestellen hebben geen verwijderbare batterijen en zelfs om de SIM kaart te verwijderen moet je vaak een soort "speld" gebruiken. Wie neemt dat nou mee op vakantie? Laat die dingen toch gewoon thuis en geniet voor die twee weken van een digitale "desintoxicatie"