Staatsveiligheid waarschuwde vorig jaar voor 80 asielzoekers

Zetel van de Staatsveiligheid
photo_news Zetel van de Staatsveiligheid
Staatsveiligheid heeft de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) vorig jaar gewaarschuwd voor 80 asielzoekers van wie een mogelijke dreiging uitging. In 36 gevallen was er een mogelijke link met radicalisme of terrorisme, al waren die linken soms "zeer licht", schrijft De Tijd vrijdag.

Vorig jaar screende de inlichtingendienst 23.464 asielzoekers. Bij 80 werd er een hit gevonden in de databank. In 2017 was er voor 125 mensen een hit, terwijl de dienst vorig jaar meer screenings deed dan in 2017. Toen waren het er bijna 158.300. 

De Staatsveiligheid onderzoekt niet alleen mogelijke gevallen van terrorisme en extremisme, maar kijkt ook naar andere dreigingen zoals spionage of de verspreiding van nucleaire wapens. Toch betekent dat niet noodzakelijk dat die mensen gevaarlijk zijn. Het gaat om mensen die op een bepaald moment de aandacht hebben getrokken van de inlichtingendiensten.

De DVZ kan de Staatsveiligheid bijkomende vragen stellen over de gesignaleerde asielzoekers, waarop een grondiger onderzoek kan gebeuren.
29 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Danny Govaerts

  Als staat veiligheid de fb profielen van de alleenstaande eens na zouden kijken. Misschien dat ze dan toch wel bij meer onrust wekkende profilen uit komen . B.v. Aanhangers van de vroegere Taliban die hier via asiel zijn binnen gekomen op de vlucht voor de Amerikaan die hun in eigenland op het spoor was..

 • wim CLAES

  dus 80 "verdachten" en wat gebeurde er toen?Dat blijkt niet echt uit de uitleg....

 • Sam Boesboes

  En ondertussen loopt dat middeleeuws hier rond.. België is inderdaad goed bezig met haar 'onderdanen" te beschermen. Wat een klucht dit land. Eerst massa import van moslims, waarvan praktisch alle vrouwen op de dop staan en 20 kinderen verwachten. Dan diezelfde volkeren in de politiek laten als stemmenkanonnen omdat de demografie gaat veranderen naar volledig bruin. Dan legionella doodzwijgen en nu vreemdelingen hun gangen laten gaan in een eens ontwikkeld land.

 • dominique castelein

  je weet wel dat dit niet mogelijk is,de linkse ngo's en pro deo advokaten zullen alles in het werk zetten om hen hier te houden,zie de laatste vonnissen in Straatsburg,criminelen mogen niet uitgezet worden,schandalig,die advokaten ook uitzetten

 • Raoul Hoylaerts

  staatsveiligheid waarschuwd ons dat het niet(meer)veilig is.probleem opgelost.je was gewaarschuwd.maar niemand doet(deed)iets.dan hebben we geen waarschuwing nodig.doek de boel daar op.